Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOJ KP.2

Širi se nova varijanta koronavirusa: U pripremi su nova cjepiva za jesen

Laboratorij, cjepiva protiv COVID-a 19
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
24.05.2024.
u 10:52

Novi soj je izrazito zarazan, lako se širi i gotovo ga je nemoguće izbjeći

Od 28. travnja do 11. svibnja gotovo 30 posto novih slučajeva u SAD-u je uzrokovano novom varijantom koronavirusa, sojem KP.2, novom podvarijantom Omicrona, koja je samo dva tjedna ranije bila uzrok samo 16 posto slučajeva, izvijestili su iz američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Novi soj je izrazito zarazan, lako se širi i gotovo ga je nemoguće izbjeći, za CNN tvrdi doktorica Leana Wen sa sveučilišta u Baltimoreu. Dobra vijest je što izgleda da KP.2 ne uzrokuje ozbiljniju bolest, a broj hospitalizacija povezanih s COVID-19 je rekordno nizak i nema razloga vjerovati da već postojeća cjepiva ne bi funkcionirala protiv ove podvarijante Omicrona.

"Većina ljudi koji se zaraze koronavirusom nikada neće znati koja varijanta uzrokuje njihove simptome", tvrdi Wen i dodaje kako KP.2 nema specifičnih simptoma po kojima bi ga mogli razlikovati od ostalih varijanti, pa je zato i dalje teško razlikovati ovaj soj od ostalih virusnih infekcija poput gripe i prehlade.

VEZANI ČLANCI:

Kućni testovi i dalje prepoznaju i ovu najnoviju varijantu, a Wen je uvjerena kako su postojeća cjepiva onda jednako učinkovita, ali zavod za zdravstvo je izdao smjernice kojima preporučuje docjepljivanje za starije od 65 godina. Očekuje se da će najesen preporučiti i novu verziju cjepiva protiv COVID-19, koja će ciljati na nove varijante za koje se predviđa da će biti aktivnije u hladnim mjesecima. 

FOTO Vatrogasci ih izvlačili iz automobila: Ozlijeđeni su vrištali od bolova, vozač je bio u nesvijesti

Laboratorij, cjepiva protiv COVID-a 19
1/11
Ključne riječi

Komentara 16

MM
mmaric958
14:12 24.05.2024.

Zar vam nije bilo dosta promoviranja farmaceutske bande? Kako vas više nije stid uopće pisati o tome? Onaj tko vam povjeruje je zaista posebna budala!!!

ME
MediciKM
14:29 24.05.2024.

Ha, ha, ha...evo ih, već su u niskom startu..a smiju se onom Joviću kada upozorava na ovu rezoluciju o pandemiji. Narode, buđenje....

MA
marcellus
15:25 24.05.2024.

"nema razloga vjerovati da već postojeća cjepiva ne bi funkcionirala protiv ove podvarijante Omicrona" - nisu ni dosadašnje funkcionirala, svi smo se zarazili jednako cijepljeni ili ne i prošli put, tako da ne vidim poantu osim da netko uzme pare za cjepivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije