Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
B-21 Raider

Amerikanci sve karte polažu na ovaj bombarder: 'Igrat će ključnu ulogu'

Foto: U.S. Air Force
1/2
24.05.2024.
u 08:34

Kada uđe u službu, središnja operativna baza i centar za obuku bit će mu u bazi Ellsworth Air Force Base u Južnoj Dakoti. Rezervne baze bit će Whiteman u Missouriju i Dyess u Teksasu.

Američke zračne snage objavile su prve fotografije leta svojeg najnovijeg nuklearnog ''nevidljivog'' bombardera B-21 Raidera. Dužnosnici su potvrdili da je vojni zrakoplov poletio u Kaliforniji.

– Program testiranja leta dobro napreduje – rekao je Andrew Hunter, pomoćnik tajnika Zračnih snaga za nabavu, tijekom Senatskog odbora za oružane snage ranije ovog mjeseca u Washingtonu. B-21 na dobrom je putu da dostigne sve rokove te da već u proljeće bude raspoređen u službu zračnih snaga. B-21, bombarder dugog dometa koji može nositi nuklearno oružje, predstavljen je u prosincu 2022. godine. Ime je dobio po Doolittleovu napadu na Tokio iz 1942. godine. Bombarder je spreman nositi nuklearni i konvencionalni teret, što ga čini naprednijim od bilo kojeg sadašnjeg zrakoplova, piše USA Today.

VEZANI ČLANCI

Kada uđe u službu, središnja operativna baza i centar za obuku bit će mu u bazi Ellsworth Air Force Base u Južnoj Dakoti. Rezervne baze bit će Whiteman u Missouriju i Dyess u Teksasu.

Zračne snage navode kako je zrakoplov napravljen za djelovanje u okruženju visokih prijetnji koje se očekuju u budućnosti te da će ''B-21 igrati kritičnu ulogu u osiguranju američke zračne sposobnosti''. B-21 zamijenit će sadašnje vojne modele B-1 i B-2 te će "postati okosnica flote bombardera Zračnih snaga SAD-a". Radi se o prvom novom bombarderu u više od 30 godina.

 U Zagrebu najmodernija vojna oprema. Pogledajte moćni stroj hrvatske proizvodnje

1/35
Ključne riječi

Komentara 11

MA
MarkoMarkoM
09:14 24.05.2024.

Pa kako su fotografirali nevidljivi bombarder 🤣

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
10:04 24.05.2024.

A karta im je za što? Represiju, licemjernu politiku, štampanje dolara pa tlačenje ostatka svijeta?

Avatar fidelio
fidelio
11:45 24.05.2024.

Bombarder... Klasično obrambeno oružje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije