Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TV zvijezda u Međimurju

Ben Fogle pozvao na očuvanje ugroženog međimurskog konja

Fogle
Foto: TZMŽ
1/2
24.05.2024.
u 16:43

Posjetioje i P.G Geler, na kojima se uzgaja autohtona pasmina međimurskog konja, gotovo izumrle vrste, na svijetu je ostalo još svega 40 grla

Britanski TV voditelj, pisac i pustolov Ben Fogle posjetio je Međimurje, prvu hrvatsku regiju certificiranu kao Green destination. Obišao je više destinacija i ostao, kako je sam rekao, oduševljen onim što je vidio, i koliko se ta mala regija posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava.

- Razina očuvane bioraznolikosti rijeka Mure i Drave, iznenađujuća je. Apsolutno mi je jasno, sad kad sam i sam to vidio, zašto ovu regiju nazivaju „europskom Amazonom“. Također, jako je lijepo vidjeti regiju koja čuva svoju bogatu nematerijalnu baštinu, kao što su to učinili ovdje u Međimurju. Vidim, posebno su ponosni, a imaju i zašto biti, na svoju Međimursku popevku, zaštićenoj baštini UNESCO-a. Eko muzej Međimurja zaista je sjajan primjer čuvanja baštine i njezine prezentacije – rekao je Ben Fogle.

S rendžericom je u drvenom čamcu zaplovio rukavcem Mure u Žabniku, prošetao pašnjacima, nakon čega je zaključio da je takav, pravi ruralan ambijent zaista rijetkost u ovom dijelu Europe, izvijestila je Turistička zajednica Međimurske županije. Posjetioje  i P.G Geler, na kojima se uzgaja autohtona pasmina međimurskog konja, gotovo izumrle vrste, na svijetu je ostalo još svega 40 grla.

- Ovo je pravo blago konjogojstva. Zaista bi bila tragedija da ovako prekrasan konj nestane. Moramo ga očuvati – kazao je Fogle koji je kušao specijalitete poput međimurske gibanice, mesa z tiblice, crnog bučinog ulja, heljdine kaše...

- Gibanica ima zaista sjajan okus. Moram reći da sam iznenađen bogatom gastronomijom ovog kraja, kao i izvrsnom vinskom kartom. Tko bi rekao da se u ovoj maloj regiji uzgaja preko 20 vinskih sorti, što je dokaz da se i kroz vinogradarstvo može očuvati bioraznolikost – rekao je Fogle. Cjelodnevni  posjet zaokružio je uspinjanjem na vidikovac na Mađerkinom bregu, s jedinstvenim, ugrađenim orguljama na vjetar.

VIDEO Na Velesajmu otvoren GR8 Coffee festival

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije