Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije smrti

Navaljnog su pokušali spasiti iz zatvora i prebaciti na granicu s Ukrajinom: Ruski dobrovoljački korpus imao je razrađen plan

Foto: Ruski dobrovoljački korpus
1/10
21.02.2024.
u 12:13

Plan je bio da borci te postrojbe Alekseja Navaljnog izvuku iz konvoja za prijevoz do IK-3 u oblasti Jamal-Nenec te da ga se onda odmah premjesti na granicu s Ukrajinom

Kako donosi njemački Bild, Ruski dobrovoljački korpus, jedinica sastavljena od Rusa protivnika Vladimira Putina koja se bori na strani Ukrajinaca, imala je plan osloboditi Alekseja Navaljnog napadom na konvoj kojim je prevožen u Polarni vuk, odnosno kaznenu koloniju IK-3 u ruskom arktičkom krugu 1900 km od Moskve. Prenosi se post s društvenih mreža Ruskog dobrovoljačkog korpusa u kojem se opisuje kako je plan bio da borci te postrojbe Alekseja Navaljnog izvuku iz konvoja za prijevoz do IK-3 u oblasti Jamal-Nenec te da ga se onda odmah premjesti na granicu s Ukrajinom. Grupa je odmah nakon napada trebala krenuti prema Ukrajini, gdje bi se spojila s obavještajnom grupom Ruskog dobrovoljačkog korpusa te bi se onda zatražio azil za Alekseja Navaljnog. U svemu je interesantno i da ti antiputinovci imaju simpatizere i u ruskom zatvorskom sustavu, no ni oni nisu bili dovoljni da se namjera ne razotkrije. Kako navode, sigurnosne mjere zatvorskog sustava stvorene da bi se spriječilo takav scenarij bile su vrlo učinkovite.

– Datum i vrijeme premještaja u zatvorsku koloniju nekoliko puta su pomicani, a kada je konačno počeo premještaj, grupa nije imala vremena da dođe do područja planiranog za izvođenje ove operacije – objašnjavaju iz Ruskog dobrovoljačkog korpusa. Kada je Navaljni umro, grupa je planirala novu akciju kojom bi ga se izvuklo iz ovog surovog zatvora. Posebno je zanimljivo što je ova skupina objavila i nekoliko screenshotova na kojima je navodno preminuli ruski oporbenjak na prijelaznoj točki gdje je trebao biti premješten u Polarni vuk. Jedan prizor pokazuje ga u zatvorskoj krojačnici a druga u uredu upravitelja zatvora. Objavili su i plan lokacije kao i informacije o djelatnicima zatvorskog sustava. No, za sve je bilo prekasno jer je 16. veljače Navaljni umro u zatvorskoj koloniji Polarni vuk.

– Nažalost, nismo uspjeli spasiti Alekseja. Ali još je na stotine političkih zatvorenika bez slobode. Vjerujemo i radimo na tome da ih izvučemo iz kandži režima na ovaj ili onaj način.

VEZANI ČLANCI:

Nije, doduše, jasno kakva je povezanost ove grupacije s organizacijom Navaljnog. Ono što se zna o njima jest da su 2. ožujka 2023. ustvrdili da su prešli granicu i izveli napad u selima Ljubečane i Sušani, u Brjanskoj oblasti. Službena Rusija rekla je da su napadači pucali na automobil, ubivši dva civila, prije nego što ih je Ruska federalna služba sigurnosti prisilila da se vrate u Ukrajinu. Rusija je 9. ožujka pokrenula baraž raketnih napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu u, kako je nazvala, "odmazdi" za napad. Ruski dobrovoljački korpus preuzeo je odgovornost za navodni prekogranični napad i objavio videozapise naoružanih ljudi u Ljubečanu s njihovim oznakama, pozivajući Ruse da ustanu i bore se protiv vlasti Vladimira Putina.

VIDEO 'Otac joj je agent, varala je Navaljnog': Ovako su je Rusi diskreditirali, a postala je Putinova noćna mora

Komentara 18

DU
Deleted user
12:32 21.02.2024.

Ruski dobrovoljački korpus je lokalno ime za MI6...? 😊

DU
Deleted user
12:42 21.02.2024.

Kakva je situacija u guantanamo bay-u

Avatar Idler 3
Idler 3
13:05 21.02.2024.

...interesantno ? Polahke prelazimo na materinji...vlasnika ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije