Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bushra Al Khalil, jedina žena u odvjetničkom timu iračkog diktatora, otkriva zašto joj je zabranjen pristup klijentu

Rekla sam Sadamu Huseinu da će biti osuđen na smrt

svi-rekla-txt.jpg
import
21.07.2006.
u 11:28

Libanonki Bushri Al Khalil, jedinoj ženi u odvjetničkom timu Sadama Huseina, odnedavno je zabranjen pristup njezinu klijentu te joj je oduzeta važna uloga braniteljice. Prema riječima glavnog suca Raufa Abeda Al Rahmana, Bushra Al Khalil prekršila je pravila suda svojim glasnim istupima tijekom suđenja Sadamu Huseinu, ometajući pritom rad suda, te je na taj način prisilila sud da je udalji. Međutim, ekscentrična libanonska odvjetnica niječe optužbe na svoj račun te u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list iznosi svoju istinu i predviđa mogući rasplet suđenja Sadamu Huseinu.

* Što očekujete od suđenja Sadamu Huseinu i mislite li da će doista biti osuđen na smrtnu kaznu?
– Smatram da će Sadama, unatoč činjenici da sud nije uspio pronaći nikakve dokaze protiv njega kad je riječ o odgovornosti za pokolj što se dogodio 1982. godine u mjestu Dojeil nakon što je pokušan atentat na njega, ipak osuditi na smrt. Uostalom, svi mi znamo da je to političko suđenje koje potenciraju Amerikanci, čiji predsjednik George Bush već odavno priželjkuje Sadama na vješalima, pod svaku cijenu.

* Još donedavno ste kao Sadamova odvjetnica održavali česte kontakte s njime, posjećujući ga u zatvoru. Kako on gleda na suđenje i na vjerojatnu smrtnu presudu?
– Kad smo posljednji put razgovorali o tome i kad sam mu nagovijestila kakav bi mogao biti ishod suđenja, Sadam se cinično nasmijao i rekao: “Meni smrt znači jednako koliko i moje čizme.” Teško je vjerovati, ali kad Sadam dolazi na razgovor sa mnom kao s odvjetnicom, ponaša se kao apsolutni vladar i po ćeliji hoda kao po svojoj palači. Sadam je mentalno toliko jak da besprijekorno suzdržava emocije. Na njegovu licu ili u njegovu ponašanju nikako ne možete iščitati da su mu nedavno poginula dva sina, niti da proživljava agoniju smrtne presude.
Premda se Amerikanci koriste svim metodama da ga ponize, Sadam se ponaša kao da je iznad njih. Čak i sudnica u kojoj mu se sudi ne odgovara kriterijima ostalih sudnica, u kojima suci, odvjetnici, pa i optuženici moraju biti podjednako tretirani. U prostoriji u kojoj se sudi Sadamu i njegovim suradnicima svi predstavnici suda nalaze se na povišenim postoljima, a Sadam je u niskom dijelu, tako da kad mu se obraćaju ili kad se on obraća njima, mora gledati prema gore.
Ipak, čak i u takvoj omalovažavajućoj situaciji, Sadam se ne da zbuniti i jednostavno je ignorira. Kao odvjetnica prošla sam sudove od Libanona do Federalnog suda u SAD-u, i moram reći da su u svim tim sudnicama i suci, i odvjetništvo, i optuženici smješteni na istoj razini sudnice, pa čak se i pri suđenju Miloševiću u Haagu poštovalo to načelo.

* Ako vi kao član Sadamova odvjetničkog tima smatrate da se sud prema njemu ne odnosi kako bi trebao, zašto niste reagirali i pokušali to ispraviti?
– Kad smo nagovijestili Sadamu da ćemo reagirati na tu neprimjerenu situaciju u sudnici, on nas je zaustavio objasnivši nam da to njemu apsolutno ništa ne znači i da je to pretrivijalna stvar da bi ga mogla poniziti. On je preinteligentan da ne bi i sam primijetio takve stvari, ali jednostavno ih želi ignorirati, dokazujući svoju snagu.
Osim toga, Sadam to suđenje koristi kao jedini kontakt sa svijetom. On vrlo dobro zna što postiže govoreći na suđenju koje prati cijeli svijet. Da u tome uspijeva, uvjerila sam se i sama posjetivši nedavno Libiju i Mauretaniju, gdje je od početka suđenja 4000 djece dobilo ime Sadam. I sama sam osjetila njegovu popularnost jer mnogi me prepoznaju kao njegovu odvjetnicu te dobivam i brojne poruke.

* Vi ste jedini član odvjetničkog tima Sadama Huseina koji je stalno u konfliktu s glavnim sucem Raufom Abedom Al Rahmanom, koji je na koncu i zahtijevao vaše udaljavanje sa suđenja. Koji je razlog tome?
– Činjenica je da Sadam nije znao što se događa izvan zatvora jer u ćeliji nema ni radio, ni televizor, a uskraćene su mu i novine. Do 11. ožujka ove godine, dok nisam kontaktirala s njim, Sadam je vjerovao Amerikancima da se od njegova uhićenja i od ubojstava njegove djece stanje u Iraku normaliziralo te da ljudi žive u savršenome miru. Međutim, kad sam se sastala s njim, objasnila sam mu da je pokret otpora ojačao i da se Amerikanci u Iraku suočavaju s velikim problemima te da je u Iraku na pomolu vjerski rat između šijita i sunita. Tada me je pitao kakvo je stanje u regiji, na što sam mu odgovorila da Iran testira podmorske rakete, da priprema proizvodnju nuklearnog oružja te da niječe prijetnje Amerike i svijeta, a da je vrhunac svega bio potres u Iranu, kad su Amerikanci sami ponudili pomoć Irancima. Nakon svega Sadam je zaključio da Amerikanci u Iraku doista imaju velike probleme jer, kako je rekao, da nije tako, već bi odavno napali Iran.
Amerikanci su nakon mog posjeta Sadamu osjetili promjenu na njemu jer je postao još arogantniji i dominantniji. Shvatili su da mu prenosim informacije pa su sobu u kojoj se sastajemo ozvučili i snimali naše razgovore. Na našem posljednjem razgovoru, 3. travnja, Sadamu sam rekla da u prosjeku u Iraku svake minute padne jedna žrtva te da je samo prošli mjesec u Iraku poginuo 51 američki vojnik. A što se tiče stvari u regiji, objasnila sam da su Amerikanci skinuli Libiju s liste terorističkih zemalja i mnoge druge stvari. Kad sam završila posjet, jedan od Amerikanaca pri izlasku mi je rekao da će to biti moj posljednji posjet Sadamu, a tako je i bilo. Otad su mi zabranili bilo kakav pristup Sadamu.

* Zašto, po vašemu mišljenju, Amerikanci nisu htjeli da Sadam dozna što se događa vani?
– Zato što nikad nisu potpuno odbacili mogućnost pregovora s njim, nisu znali kako će se odvijati situacija u Iraku, pa ga nisu htjeli dodatno ohrabrivati. Naime, kad je iračka vlada pokretu otpora predložila pregovore, dobila je odgovor: “Imate našeg predsjednika u zatvoru pa pregovarajte s njim.” Nemojte zaboraviti da 80 posto pokreta otpora čine Sadamovi pristaše.

* Imate li spoznaja o bilo kakvim tajnim pregovorima Sadama i američke strane?
– Znam za mnoge, a osobno sam prisustvovala jednom. Taj put sa Sadamom se sastao ministar pravosuđa SAD-a Rams Clark i predložio mu da premjeste suđenje izvan Iraka, pod izlikom zabrinutosti za njegov život. Sadam je to energično odbio i rekao mu da je rođen u Iraku, pa prema tome može i umrijeti u Iraku. Također je rekao Clarku da poruči svom predsjedniku neka pita Blaira kako je Englezima bilo 50-ih godina kad su htjeli okupirati Irak.

* Čuli smo da je i vama Sadam napisao nekoliko pjesama?
– Istina, neke su i objavljene u medijima. No, za nekoliko me je pjesama zamolio da ih ne dajem u javnost dok god je živ, pa prema tome poštujem njegovu želju.

* Neki izvori tvrde da ste dugogodišnja prijateljica Sadama i njegove obitelji te da je to jedan od razloga što ste prihvatili njegovu obranu. Koliko je istine u tome?
– Sadama i njegovu obitelj znam od prije pada njegova režima i to smatram čašću. Ali to nije razlog zbog kojeg sam se prihvatila njegove obrane. Pravi razlog leži u činjenici da sam i sama revolucionar u duši, baš kao i on, a njega smatram najvećim revolucionarom.

* Nedavno je u Iraku ubijen vaš kolega iz odvjetničkog tima Sadama Huseina, Khamis Alobaidi. Bojite li se za svoj život?
– Tri dana prije nego što je ubijen Alobaidi, upućene su mi prijetnje smrću, što sam prijavila policiji. Očekivala sam takav razvoj događaja i znam da mi prijeti opasnost te da svaki dan mogu biti ubijena. Ipak, nikad neću odustati od dokazivanja nevinosti Sadama Huseina.


Čelična žena Bliskog istoka

Bushra Al Khalil, ili u00C8elična žena kako je nazivaju na Bliskom istoku, poznata je libanonska odvjetnica. Rođena je na jugu Libanona, u malom mjestu Juaia, pokraj Tyra, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Nadimak u00C8elična žena dobiva još u djetinjstvu, zbog rabijatnog ponašanja, koje je zadavalo problema čak i njezinim roditeljima. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beirutu, u Libanonu. Četiri puta kandidirala se za parlament, ali svaki je put gubila od koalicije Hizballaha i Amalla, koja je uvijek odnosila više glasova.


Sadam ne zna gdje se nalazi

* Kako Sadam provodi dane u zatvoru i zna li uopće gdje se nalazi?
– On je povjesničar i pjesnik, puno čita, a ja sam ga opskrbila s mnogo literature. Dane također provodi u pisanju pjesama, što je radio oduvijek. Ipak, najviše mu smeta samica od pet metara u kojoj je smješten, i prostor za šetnju od devet metara. Također još uvijek šepa, od batina koje je dobivao prije početka suđenja, a zasigurno ne zna gdje se nalazi.

* Znate li vi gdje se Sadam nalazi?

– Ne znam, jer to nije moguće otkriti. Naime, od Amana do Bagdada putujemo avionom, nakon toga nas utrpavaju u blindirani auto i voze do helikoptera, koji nas ponovno prevozi do sljedećeg blindiranog automobila itd.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije