Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.08.2014. u 12:00

Kako selekcionirati zaposlenike kad nije bilo mjerenja učinkovitosti njihova rada?

Građani su u anketi potvrdili ono što je godinama poznato, a na što i neprestano upozoravaju institucije poput MMF-a i Svjetske banke. Javna uprava je jedan od glavnih razloga velikih proračunskih rashoda, a njezina neumjerenost ruši konkurentnost ekonomije zemlje.

Tome je najbolji dokaz ova kriza iz koje naša zemlja ne izlazi, a i jedina ne provodi reformu javnog sektora. Teret krize uz tvrtke najviše osjećaju i sami građani, koji su odlučni da tako dalje više ne može. Nedavno izvješće MMF-a navodi da je ukupna masa plaća u javnom sektoru u Hrvatskoj veća nego u većini novih članica EU, ponajprije zbog velikog broja zaposlenih. Podaci Svjetske banke pokazuju da smo posljednjih godina za plaće u javnom sektoru trošili oko 10 posto BDP-a.

Prije dvije godine bivši ministar financija Slavko Linić izjavio je da je višak zaposlenih u javnom sektoru oko 15 do 20.000, no nije se dogodilo ništa. Aktualni ministar Boris Lalovac najavljuje smanjenje mase plaća kroz smanjenje plaća pojedincima. Smanjenja plaća i nekih davanja već su se poduzimala prijašnjih godina, ali ni to nije pomoglo. Zato što su istodobno zapošljavani novi ljudi po političkom ključu. A mjere poboljšanja efikasnosti i upravljanja javnim sektorom koji bi kao takav bio servis građanima i poduzetnicima nikada nisu poduzete. Niti mjerenje učinkovitosti među zaposlenima u javnom sektoru koje bi napravilo selekciju – tko će imati veću plaću, tko manju, a tko treba otići.

Bez toga usputni rezovi ne pomažu, znaju to i političari, ali tako im odgovara.

Komentara 9

TH
than
12:49 25.08.2014.

Najbolje dati otkaze svima i krenuti sa zaposljavanjem sposobnog kadra, a ne podobnog. Kako godine prolaze sve ih je vise, a usluga sve losija. Negativna selekcija je napravila svoje. Unistila drzavu...

TV
tvrtko3
13:54 25.08.2014.

Nažalost idemo prema grčkom scenariju. Izgubili smo šest godina ne činjenja i ne provođenja reformi. Cjenim da će 2016. biti godina "istine". Ne ćemo moći ispuniti uvjete proračunske discipline od 2,5 % deficita što kao posljedicu ima uskratu novca iz EU fondova, još kada prođe referndum protiv monetizacije autocesta, jednostavno neće biti novca za subvencioniranje zdravstva i mirovina (27 milijardi kn godišnje) tad na scenu stupa grčki scenario. Tada će nam trebati još 3-4 godine da isplivamo van, znači oko 2019. 2010. možemo računati na neki normalan rast BDP-a s kojim ćemo moći servisirati svoje dugove. Do tada ćemo "outshorshati" sve i HAC (po puno nepovoljnijim uvjetima, i čistačice, kuharice i 30% viška birokracije, naravno tu će biti i mirovine i plaće javnog sektora, svakako općine, gradovi i županije, pertokemija i još puno puno toga. Pričati će tko preživi.

BD
bozidar.dolenec
12:50 25.08.2014.

Evo vidite neje problem nekomu dati otkaz je ali ako te neki ima nekoga u HDZ-u ili nedaj boze u SDP-u to vec nekak nejde. Na takve face se cistam drugac gledi kakti z visoka nemre ve to sam tak. Zato bodo prvo dali vritnjaka onem koji nikoga nemajo i koji so posteno dosli na svoj posel je to stara pesma sam so se muzikasi premenili tu i tam .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije