Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET TRUMP - KIM

Reakcije u svijetu nakon povijesne objave: Washington u šoku, burze u Aziji skočile

Foto: Pixsell
09.03.2018.
u 11:13

"Predsjednik Trump uvelike cijeni lijepe riječi južnokorejske delegacije i predsjednika Moona. On će prihvatiti poziv na sastanak s Kim Jong-unom na mjestu i u vrijeme koje će biti određeno", rekla je Sanders.

Sastanak je prvi najavio južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Chung Eui-jong te napomenuo da će se sastanak održati do kraja Svibnja.

Međutim, glasnogovornica bijele kuće, Sarah Sanders, tvrdi da plan za sastanak u iduća dva mjeseca nije potvrđen te da se vrijeme i mjesto sastanka još uvijek dogovara, piše Daily Mail.

"Predsjednik Trump uvelike cijeni lijepe riječi južnokorejske delegacije i predsjednika Moona. On će prihvatiti poziv na sastanak s Kim Jong-unom na mjestu i u vrijeme koje će biti određeno", rekla je Sanders.

Kim je izjavio da bi se htio sastati što prije sa predsjednikom Trumpom.

"U ovom trenutku mi ni ne govorio o nagodbi", američki viši dužnosnik komentirao je izjavu Južne Koreje da će "zamrznuti" svoje programe nuklearnog oružja.

Donald Trump je u svojoj objavi na twitteru napomenuo da očekuje da se cijela Južna Koreja denuklearizira, ne samo da se zamrzne naoružanje te da do njihovog sastanka Južna Koreja ne smije testirati rakete.

Vijest da će se Trump sastati s Kim Jung Unom je odskočna daska za tržište u Aziji.

Burza u Seoulu je porasla za 1.1 %, a u Tokiju za 0,5 %.
Hong Kong je porastao za više od 1 %, Sydney i Singapur svaki za 0,3 %, a Shanghai je skočio za 0,6 %.

Također su porasli i taipei, Manila, Wellington i Mumbai.

"Ovo je velika stvar - neupitno je da je ovo pozitivan potez", izjavio je predsjednik od Eurasia Group, Ian Bremmer.

U Bijeloj Kući u četvrtak je Chung s ostalim južnokorejskim dužnosnicima informirao Trumpa o samom sastanku. Chung je potvrdio Kimovu odluku o denukluarizaciji.

Predsjednik Trump je izjavio da cijeni informacije i sastanak s Chungom te da će se susresti s Kim Jong Unom do kraja svibnja kako bi postigli trajnu denuklearizaciju.

Odmah u četvrtak navečer, Trump je sazvao pres konferenciju i bez uvoda najavio sastanak s Kim Jong-unom.
Kako CNN govori, uzbuđeni predsjednik se navodno okrenuo prema Jon Karlu iz "ABC News" i rekao: "nadam se da ćete mi dati zasluge".

Predsjednik Moon Jae-in je rekao da će planirani sastanak biti povijesna prekretnica koja će konačno pokrenuti denuklearizaciju Koreje.

Glasnogovornica predsjednika Moon Jae-ina je poziv na razgovor opisala kao "još jedan veliki prodor".

Na dogovor nije bilo reakcije ministarstva vanjskih poslova Kine, ali neki Kineski analitičari su ugodno iznenađeni kada su čuli vijest. "SAD ne može odoljeti sjevernokorejskim prijedlozima i Trump ih grabi", rekao je Cheng Xiaohe, profesor međunarodnih odnosa sa sveučilišta Renmin.

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
12:31 09.03.2018.

Nije grad Washington u soku, nego "deep state", odnosno ratno huskacki vojno-industrijsko-spijunski kompleks. Oni su u totalno soku jer im se moze dogoditi nocna mora, a to je mir. Mira i mirnog rjesenja se plase kao vrag tamjana.

KA
KaraMarko
13:52 09.03.2018.

Americko Europska propaganda izgleda nije uspijela sa Kimom kao Gadafijem i ekipom... pa ajmo sjesti i popricati...jadni su...

Avatar mason
mason
16:24 09.03.2018.

Mozda je Trump u pravu. Prvo dikratoru Kimu treba dati brasna za denukleariziranje. ,da nahrani gladni narod.Pa ga za par godina objesit kao Sadama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije