Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJEN PROSVJED

Reakcija HUBOL-a na izjave vodstva UPUZ-a: 'Dosta je politike u našoj zdravstvenoj butigi!'

Zagreb: Inicijativa mladih liječnika Hrvatske organizirala prosvjed ispred Ministarstva zdravstva
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
03.03.2023.
u 17:12

Iz HUBOL-a su pozvali i sve svoje članove na zajednički prosvjed pet krovnih liječničkih organizacija za spas hrvatskog zdravstva koji će se održati 18. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu

Hrvatska udruga bolničkih liječnika zgrožena je istupima vodstva Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) nakon ovotjednog sastanka u Ministarstvu zdravstva, priopćili su iz HUBOL-a. "Izjave direktora UPUZ-a kako krovne liječničke udruge 'probleme u zdravstvu žele rješavati pučističkim metodama' vrlo neugodno podsjećaju na neka davna vremena bivše države. Tada su se naime koristile takve etikete za difamaciju pojedinaca ili različitih skupina u društvu", stoji u HUBOL-ovom priopćenju.

"Vodstvo UPUZ-a, kao produžena ruka politike, sastalo se predstavnicima Ministarstva zdravstva pa se stječe dojam da su se sastali politički istomišljenici.

Vodstvo UPUZ-a, udruge financirane javnim novcem, već godinama je najglasniji borac za kršenje prava liječnika, a sama organizacije je glavni zagovornik “zadržavanja” liječnika modelom robovlasničkih ugovora - prakse koja, pokazalo se, nije zadržala liječnike u zdravstvenim ustanovama, ali je zaustavila mnoge u ideji da uopće uđu u javni zdravstveni sustav. UPUZ, nažalost, ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika. Njegov cilj nije, kako u uobičajenim prigodnim frazama oni navode, održivost i dostupnost hrvatskog javnog zdravstva za pacijente.

Naime, ta dva cilja dugoročno nije moguće ostvariti bez zadovoljnih liječnika kao nositelja cjelokupnog zdravstvenog sustava. Umjesto toga, UPUZ se i ovom prilikom pokazao kao jedan od stupova politizacije javnog zdravstva te je jasno da je njegova uloga primarno provođenje političkih, a ne javnozdravstvenih ciljeva. Kako se pokazalo, gluhoća na apele liječnika - nositelja sustava za dijalogom i rješavanjem nagomilanih problema rezultirala je iznimno snažnim nezadovoljstvom i liječnika i pacijenata", poručuju iz HUBOL-a i pozivaju sve svoje članove na zajednički prosvjed pet krovnih liječničkih organizacija za spas hrvatskog zdravstva koji će se održati 18. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu.

“Dosta je politike u našoj zdravstvenoj butigi” zaključuju u HUBOL-u. UPUZ je prije tri dana, nakon sastanka s ministrom Berošem, priopćio da se jedino dijalogom i argumentiranim razgovorom može unaprijediti zdravstveni sustav. "Udruga ne podržava 'pučističke' metode, koje se ovih dana najavljuju u javnosti te smatra da se time neće postići ono što svi želimo, a to je kvalitetan i dostupan zdravstveni sustav za sve hrvatske građane te zadovoljni zdravstveni djelatnici. Smatramo da je rješenje aktualnih pitanja zdravstvenog sustava daleko složenije od samog rješavanja partikularnih interesa. Riječ je o tome kakav će zdravstveni sustav hrvatski građani imati u budućnosti – liberalan i tržišni, kroz krinku zaštite cehovskih interesa ili solidaran, pretežno javni i dostupan zdravstveni sustav, kakvog do sada poznajemo.

>> VIDEO Objavili da je Hrvatska 5. najbolja zemlja za umirovljene u EU, Hrvati u komentarima nisu se složili

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije