Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEST SMRTNIH SLUČAJEVA

Raste broj oboljelih od gripe, jedna županija na udaru: Zabrinjava i povećan broj zaražene djece

Zagreb: Započelo je cijepljenje građana protiv gripe
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
25.01.2024.
u 11:52

Alarmantno je i to što je među pristiglim prijavama gripe povećan broj djece predškolske i školske dobi, dok je olakotno to što je najmanje prijavljenih slučajeva kod osoba starijih od 65 godina

Do 21. siječnja u Hrvatskoj je stiglo ukupno 5.300 prijava oboljelih od gripe, a gotovo je pola, 2.245 njih pristiglo u posljednjem tjednu. Najveća stopa na 100.000 stanovnika bilježi se u Karlovačkoj, a nakon toga na udaru je i Požeško-slavonska županija, objavio je najnovije podatke Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), dodajući kako je zabilježeno šest smrtnih slučajeva zbog gripe ili komplikacija uslijed oboljenja.

''Veći broj oboljelih u ovom tjednu u odnosu na prethodne tjedne upućuje na uzlazni trend epidemije gripe što je u okviru očekivanog s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo'', objavljeno je. Gripa je pak u najmanjoj razini zabilježena u Virovitičko-podravskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji, dok se Grad Zagreb nalazi otprilike na sredini. 

Zagreb: Započelo je cijepljenje građana protiv gripe
1/4

Alarmantno je i to što je među pristiglim prijavama gripe povećan broj djece predškolske i školske dobi, dok je olakotno to što je najmanje prijavljenih slučajeva kod osoba starijih od 65 godina. 

''Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse)'', objavljeno je, a rast broja oboljelih bilježi se i udrugim državama EU.

POVEZANI ČLANCI:

''Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dominira virus gripe A, uz tek sporadičnu detekciju virusa gripe B. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se porast broja oboljelih od gripe. U laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A'', objavio je HZJZ.

>> VIDEO KBC Sestre milosrdnice kreće s novim radovima: Uklanjat će se bolnički dimnjak

Ključne riječi

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec4.0
14:05 25.01.2024.

Cijepovo djeluje! Uništili ste prirodni imunitet sa tim mRNA bućkurišem i sada se čudite porastu broja oboljelih, ne samo od gripe! I od kuda 15% povećanje smrtnosti u 2023.? Kod mene u firmi od 19 samo nas je troje necijepljeno. I gle čuda: od nas troje niti jedan nije u zadnjih 6 mjeseci bio bolestan. Ostali se doslovno izmjenjuju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije