Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci HZJZ-a

Broj oboljelih od gripe raste, a ne očekuje se skoro smirenje situacije

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
11.01.2024.
u 20:49

Uzlazni trend epidemije gripe očekivan je jer redovno kreće početkom godine, posebice nakon blagdanskih okupljanja i s povratkom đaka u školske klupe, a sezona obično potraje do travnja

Gripa se zahuktava, samo u prvom tjednu nove godine prijavljeno je skoro pola od ukupnog broja dosad potvrđenih slučajeva, što jasno ukazuje na uzlazni trend ovosezonske gripe. Podaci tjednog izvješća HZJZ-a govore da je do 7. siječnja 2024. zabilježeno 817 prijava potvrđenih slučajeva gripe, dok ih je prethodno oko 1200 prijavljeno tijekom četiri tjedna, odnosno od početka prosinca.

– Mikrobiološke analize pokazuju visoki udio pozitivnih među testiranima, između 25% i 30% uzoraka pozitivno je na gripu – kaže prim. Goranka Petrović, voditeljica Odjela za respiratorne bolesti i putničku medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dodajući da prevladava virus gripe A uz koji se tek sporadično javi i virus gripe B. Uzlazni trend epidemije gripe očekivan je jer redovno kreće početkom godine, posebice nakon blagdanskih okupljanja i s povratkom đaka u školske klupe, pa se u narednim tjednima očekuje sve više oboljelih. Sezona gripe obično potraje do travnja.

VEZANI ČLANCI:

Trenutno je najviše gripe među djecom predškolske i školske dobi, dok je najniža incidencija među osobama u dobi od 65 godina i starijima. Najveća stopa prijavljenih oboljelih na 100.000 stanovnika je u Zagrebu i Karlovačkoj županiji, a najmanja u Virovitičko-podravskoj, Zadarskoj i Brodsko-posavskoj županiji. U pretpandemijskoj sezoni 2019./2020. u špici sezone gripe, u veljači, broj oboljelih premašio je 10 tisuća. Prošle sezone gripa se "vratila", ali nije bilo ni upola toliko oboljelih. U dvije pandemijske sezone uopće je nije bilo.

Za razliku od uzlaznog trenda gripe, broj oboljelih od COVID-19 posljednja tri tjedna je u padu. Podaci HZJZ-a kreću se od 5130 oboljelih u 50. tjednu lanjske godine, 4405 u 51. tjednu i 2408 oboljelih od koronavirusa u posljednjem tjednu prošle godine do 2183 u prvom ovogodišnjem tjednu. "Broj oboljelih od COVID-19 u laganom je padu, međutim uvijek s rezervom treba uzeti podatke u vrijeme oko blagdana jer se ljudi tada najčešće ne testiraju", napominje prim. Goranka Petrović, dodavši ipak da je i prošle godine broj oboljelih od COVID-19 u ovo vrijeme počeo opadati. "Za tjedan do dva znat će se stabilan trend", kaže epidemiologinja.

Uz sezonsku gripu obično se veže tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih, jer influenca za rizične skupine kroničnih i starijih bolesnika može uzrokovati komplikacije i smrtne ishode. Zasad su zabilježene dvije smrti zbog gripe i komplikacija koje je gripa izazvala. Ove je godine interes za cjepivo protiv gripe slabiji, zbog čega je besplatno cjepivo, inače namijenjeno starijima i rizičnim skupinama, ove sezone odobreno i za širu populaciju pa se svatko može besplatno cijepiti protiv gripe.

Zaštita se razvije u dva tjedna nakon cijepljenja, a s obzirom na to da će sezonska gripa trajati otprilike još tri mjeseca, ima smisla cijepiti se i zaštititi od obolijevanja.U jeku respiratornih infekcija i dalje je prisutan hripavac. Broj oboljelih od prosinca naovamo raste pa je do 5. siječnja, prema podacima Registra zaraznih bolesti HZJZ-ove Službe za epidemiologiju, zabilježeno 4446 prijava oboljelih od hripavca. Najviše oboljelih je među starijom školskom djecom između 10 i 19 godina, njih 3267. 

VIDEO U Podsusedu izgorjela automehaničarska radiona

Komentara 1

MA
marli
21:25 11.01.2024.

Ne postoji gripa niti jedna bolest, sve je to prevara...(ravnozemljaš/autolimar)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije