Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA

Putovnica za Legiju ukradena u Mostaru

26.04.2003.
u 00:00

Iz konzulata RH nestalo 930 hrvatskih putnih isprava

U Ministarstvu unutarnjih poslova RH potvrdili su jučer poslijepodne da se provodi kriminalistička obrada i istraga o nestanku obrazaca za izdavanje hrvatskih putovnica iz konzulata u Mostaru. Prvu obavijest o nestalim obrascima u MUP-u su dobili od Ministarstva vanjskih poslova. Obrasci su tamo korišteni do 1. siječnja 2000. godine jer su se dotad putne isprave izrađivale u konzularnim predstavništvima, a nakon toga datuma izrada je centralizirana i povjerena MUP-u. Nove se hrvatske putovnice izrađuju u Agenciji za komercijalnu djelatnost u Zagrebu, dok se u konzularnim predstavništvima samo predaju zahtjevi.

O serijskim brojevima nestalih obrazaca preko Interpola su obaviještene sve druge policije svijeta. Na temelju usporedbe serijskih brojeva iz nestalog kontingenta i broja putovnice srbijanskog mafijaša Milorada Lukovića Legije, osumnjičenog kao organizatora ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, i njegove supruge utvrđeno je da su putovnice krivotvorene i da se brojevi poklapaju. Ostale detalje zbog tijeka istrage u MUP-u ne žele priopćiti.

Hrvatska policija prije dva je dana obavijestila istražne institucije Bosne i Hercegovine da je u generalnom konzulatu RH u Mostaru nestalo 930 hrvatskih putovnica, objavilo je jučer sarajevsko "Oslobođenje".

Od 1992. do 1999. dužnost konzula Republike Hrvatske u Mostaru obnašali su Ćiro Grubišić i Marinko Marijanović. Jučer smo razgovarali s konzulom RH u Mostaru Ratkom Maričićem, kojega o nestanku hrvatskih potovnica službeno nisu obavijestili ni Ministarstvo vanjskih poslova RH, ni institucije tijela sigurnosti BiH.

- Nemam konkretnu informaciju o nestanku putovnica iz našeg konzulata u Mostaru. Na dužnost konzula RH u Mostaru došao sam u veljači 2002. godine, dok je moj prethodnik Mario Marijanović, čije se ime spominje u vezi s navodnim nestankom putovnica, tu dužnost obnašao od studenoga 2000. do mog dolaska. Koliko sam upućen, nikakve interne kontrole o nestanku putovnica za moga mandata nije provodila inspekcija Ministarstva vanjskih poslova RH . Takve su istrage u ovlasti MUP-a Republike Hrvatske - kaže Marinčić.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potvrdio je da su od Interpola dobili službeni zahtjev za ispitivanje detalja o nestalim hrvatskim putovnicama u razdoblju od 1992. do 1999. godine. Je li vođa "zemunskog klana" Milorad Luković Legija na taj način došao do hrvatske putovnice, nitko do završetka istrage, u koju su uključena tijela sigurnosti Hrvatske i BiH, nije htio odgovoriti.

U MUP-u Federacije BiH tvrde da od Interpola nikakav zahtjev o tom pitanju do jučer nisu dobili.

Marijan Malčević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije