Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Žestoki napad na Krim, odjeknule eksplozije: Zatvoren promet na krimskom mostu

Krim
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.09.2023.
u 10:24

Poziv Putinu da posjeti Sjevernu Koreju stigao je na kraju prijema koji je organizirao šef Kremlja nakon što su obišli svemirski centar Vostočni na krajnjem istoku Rusije i održali razgovore o bilateralnim vezama i jačanju suradnje, izvijestila je KCNA

Ukrajina je u srijedu objavila da je pogodila ruske pomorske mete i lučku infrastrukturu u Sevastopolju, u najvećem napadu do sada na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin održali su sastanak na kojem su razgovarali o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i mogućoj ruskoj pomoći satelitskom programu Sjeverne Koreje.

Tijek događaja:

10:50 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko putuje u Rusiju gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 


10:23 - U prekograničnom granatiranju od strane Ukrajine ubijen je čovjek i oštećeni dalekovodi u ruskoj regiji Kursk, ustvrdio je dužnosnik. Guverner Kurska Roman Starovoit rekao je na Telegramu da je muškarac preminuo nakon što je pogođen grad Tetkino na rusko-ukrajinskoj granici. Također je rekao da je 10 granata pogodilo selo Gordeevka.


10:00 - Ukrajina tvrdi da je tijekom noći uništila ruski sustav protuzračne obrane u blizini grada Jevpatorije na okupiranom Krimu.

Obavještajni izvor rekao je da su napad bespilotnim letjelicama i projektilima izvršile ukrajinska sigurnosna služba i mornarica.


8:38 - Suspilne javlja da je šestogodišnji dječak poginuo, a još četiri osobe su ranjene u ruskom granatiranju u selu Novodmitrivka, koje se nalazi u regiji Herson. Citiralo je ured lokalnog tužitelja. Krhotine dronova također su djelomično uništile kuću u blizini regije Nikopol u regiji Dnjepropetrovsk.


8:20 - Ruske protuzračne jedinice oborile su tijekom noći ukrajinske bespilotne letjelice u dvije regije na jugu Rusije, Brjansku i Belgorodu, izvijestili su u četvrtak ruska vojska i mediji.  Nema izvještaja o žrtvama ili šteti. Obje regije graniče s Ukrajinom.


8:15 - Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo objavilo je na servisu za razmjenu poruka Telegram da je tijekom noći oborilo 17 od 22 bespilotne letjelice koje je iznad njezina teritorija poslala Rusija.


7:58 - Promet vozila obustavljen je na mostu koji povezuje poluotok Krim s kopnom Rusije, izvijestili su državni mediji. Nisu navedeni razlozi za taj potez, izvijestila je u četvrtak novinska agencija RIA.

Poruka o operacijama mosta u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram glasi: "Mole se osobe na mostu i u zoni očevida za mir i pridržavanje uputa službenika osiguranja prometa.

Krimski most dug 19 km, poznat i kao Kerčki most, više je puta napadan tijekom rata.


7:13 - Pet ukrajinskih dronova napalo je u četvrtak brod ruske mornarice u Crnom moru, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.


7:07 - Ruska protuzračna obrana uništila je u četvrtak ujutro 11 ukrajinskih dronova iznad Krima, citirala je ruska državna novinska agencija RIA  rusko Ministarstvo obrane.


6:58 - Eksplozija su odjeknule na Krimu i u Rusiji. Na Krimu je došlo do velike eksplozije. Na snimci koja se širi društvenim mrežama vidi se veliki plamen u noći. Kako je objavilo rusko ministarstvo obrane, kažu da su srušili 11 ukrajinskih dronova. Do eksplozije je došlo u gradu Saratov u Rusiji.

6:31 - Ukrajina tvrdi da Sjeverna Koreja već opskrbljuje Rusiju streljivom. "Možemo reći da se suradnja između Sjeverne Koreje i Rusije nastavlja", rekao je Andrii Yusov, predstavnik Obavještajne službe obrane Ukrajine, u intervjuu za ukrajinske državne medije u srijedu. Dodao je da se takve informacije između zemalja presreću i snimaju.

Ruski zahtjevi su uglavnom za projektile za topništvo i MLRS, rekao je Yusov, govoreći o raketnim bacačima.

"To je važan čimbenik koji će se, nažalost, osjetiti na bojnom polju", rekao je, dodavši da Ukrajina radi na pravilnoj reakciji na takvu suradnju.

Yusof nije pružio nikakve dokaze da Sjeverna Koreja već isporučuje oružje Rusiji niti je CNN potvrdio takve isporuke.

Ovi komentari dolaze nakon što su dužnosnici Sjedinjenih Država upozorili da bi Rusija i Sjeverna Koreja mogle sklopiti potencijalni ugovor o naoružanju prema kojem bi Pjongjang mogao isporučiti oružje Moskvi.


6:00 - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina u svoju zemlju tijekom njihovih razgovora u Rusiji, izvijestili su u četvrtak državni mediji, pri čemu se očekuje da će Kim nastaviti svoje putovanje posjetom vojnim proizvodnim pogonima.

Putin je prihvatio poziv, objavila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA), ne navodeći kada bi do posjeta moglo doći. Kim Jong Un je rekao Putinu da je sastanak na ruskom Dalekom istoku podigao bilateralne veze na novu razinu i izrazio svoju spremnost za poticanje stabilnih odnosa usmjerenih na budućnost sljedećih stotinu godina, objavila je KCNA.

VEZANI ČLANCI:

Poziv Putinu da posjeti Sjevernu Koreju stigao je na kraju prijema koji je organizirao šef Kremlja nakon što su obišli svemirski centar Vostočni na krajnjem istoku Rusije i održali razgovore o bilateralnim vezama i jačanju suradnje, izvijestila je KCNA. "Na kraju prijema, Kim Jong Un je ljubazno pozvao Putina da posjeti DNRK u prigodnom trenutku", navela je  KCNA, misleći na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, službeni naziv Sjeverne Koreje.

"Putin je sa zadovoljstvom prihvatio poziv i ponovno potvrdio svoju volju da uvijek nastavi povijest i tradiciju prijateljstva Rusije i DNRK", rečeno je.

U srijedu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da ne postoji plan da Putin posjeti Pjongjang.

Dvojica čelnika složila su se o daljnjem jačanju strateške i taktičke suradnje suočenoj s "vojnim prijetnjama, provokacijama i tiranijom imperijalista", objavila je KCNA.

Kim je bio upoznat s tehničkim detaljima o ruskim svemirskim letjelicama tijekom svog posjeta svemirskom poligonu Vostočni, ali nije bilo spomena o opskrbi oružjem, trgovini oružjem ili tehničkoj pomoći oko programa naoružanja. Nakon prijema, Kim je "otišao na svoje sljedeće odredište", rekla je KCNA, ne navodeći pojedinosti. 

Američki i južnokorejski dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi Kim Jong Un mogao isporučiti oružje i streljivo Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su demantirali takve namjere. Američki State Department priopćio je da Bidenova administracija "neće oklijevati" uvesti dodatne sankcije Rusiji i Sjevernoj Koreji ako sklope bilo kakve nove poslove s oružjem.

Bilo je "zabrinjavajuće" što Rusija govori o suradnji sa Sjevernom Korejom na programima koji bi potencijalno kršili rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller nakon summita u Rusiji. Putin je u srijedu dao brojne nagovještaje da se razgovaralo o vojnoj suradnji, ali nije ulazio u pojedinosti. Razgovorima je nazočio i ministar obrane Sergej Šojgu. Kremlj je rekao da su osjetljive rasprave između susjeda privatna stvar.


5:55 - Južnokorejski ministar za ujedinjenje zadužen za odnose sa Sjeverom Korejom izrazio je zabrinutost zbog vojne suradnje između Sjeverne Koreje i Rusije, izvijestila je u četvrtak glavna južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Kim Young-hoova izjava došla je dan nakon što se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom na ruskom Dalekom istoku i razgovarao o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i mogućoj ruskoj pomoći sjevernokorejskom satelitskom programu.

Komentara 64

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:41 14.09.2023.

Crno more-Krim: Kada je prošle godine potopljen zapovjedni brod ruske Crnomorske flote "Moskva" ruske vlasti su mislile da će neistinama to prikriti. Ali "Moskva" je potonula. Vijesti službenih ruskih vladinih izvora o manjem požaru na brodu kojeg tegle na popravak su se pokazale lažima, uz gubitak velikog dijela posade. U Crno more ne može uploviti niti jedan ratni brod a da Turska to ne dozvoli, prema "Konvenciji iz Montreuxa" iz 1936, što je Turska javno objavila krajem veljače 2022. godine. Tada sam napisao da bi Rusija trebala odmah skloniti svoje ratne brodove u druge crnomorske luke dalje od dometa oružja ukrajinske strane. Ali nisu. Pored toga Rusi su umjesto napada na vojne ciljeve izabrali napade na ukrajinske gradove i to se pokazalo neuspješnim poput povijesnih sličnih bombardiranja Engleske, Njemačke pa i Vijetnama. Začuđuje nesposobnost ruskog vojnog i političkog rukovodstva u takvoj situaciji kada ruska protuzračna obrana nije u stanju izvršiti zadatke. Nakon oslobađanja naftnih platformi Ukrajina je mogla sigurnije upotrijebiti svoju avijaciju i "Storm Shadows" raketama oštetiti ili uništiti brodove.

DU
Deleted user
06:56 14.09.2023.

Ruska euforija oko posjeta Kim Jong Una zapravo otkriva sve veću Putinovu izolaciju. Niti jedan čelnik iz azijskih zemalja nije prisustvovao njegovom "Istočnom ekonomskom forumu". Kina čak nije poslala višeg dužnosnika. Očitoje da "Globalni jug" ne želi biti povezan s Putinovim zamornim anti-zapadnim dezinformacijama.

AK
Al kemičar
09:45 14.09.2023.

"Sinoć su Vojna protuobavještajna služba SBU i ukrajinska mornarica izveli jedinstvenu specijalnu operaciju kod Jevpatorije, uništivši ruski sustav protuzračne obrane Triumph vrijedan 1,2 milijarde dolara!!! Prema ukr. izvorima, dronovi i rakete Neptun učinkovito su korišteni protiv cilja. Prvo su dronovi SBU pogodili "oči" kompleksa - radare i antene. A nakon što su radarske stanice onesposobljene, postrojbe Mornarice su s dvije krstareće rakete Neptun pogodile lansere S300/400 Triumph."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije