Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U VRHU CENTARA IZVRSNOSTI

Veliki uspjeh i operacija tima u KB Merkuru: 'Uspjeli smo u manje od 6 sati ugraditi svih pet organa'

Foto: Gabrijela Krešić
1/5
Autori: vecernji.hr, Hina
26.05.2024.
u 14:44

Na sam dan obilježavanja Nacionalni dan darivanja i  presađivanja organa liječnici i ravnatelj KB-a Merkur iznijet će detalje nove uspješne operacije koja je izvedena u bolnici

Velik uspjeh još jednom je postigao ovoga tjedna KB Merkur u kojem je prvi puta napravljena multivisceralna transplantacija pet organa kod jednog pacijenta: želuca, tankog i debelog crijeva, jetre, gušterače. Operacija koja je uspješno okončana još jednom je dokazala stručnost osoblja koje je svrstano u sam vrh svjetskih centara izvrsnosti za multiorgansku transplantaciju, a o samom zahvatu govorit će danas u 16 sati ravnatelj ustanove prof.dr.sc. Mario Starešinić, prof.dr.sc. Stipislav Jadrijević, doc.dr.s.Dinko Mikulić, doc.dr.sc. Jadranka Pavičić Šarić te prof.dr.sc. Tajana Filipec Kanižaj.

Inače, u Hrvatskoj se ove nedjelje prigodno obilježava Nacionalni dan darivanja i  presađivanja organa i koja uživa status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, prošle je godine izvršeno 300 transplantacija solidnih organa.

„S ponosom možemo reći kako je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te se svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika,“ izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađeno -  141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, dvije transplantacije bubreg-jetra i kombinirana transplantacija jetra-srce.

 „Uspješnim organizacijskim modelom, povećanim brojem darivatelja i transplantacija te članstvom u Eurotransplantu, hrvatska transplantacijska medicina predstavlja jedinstveno područje hrvatske medicine i zdravstvenog sustava te je integralni dio EU zdravstvenog sustava,“ naglasio je Beroš.

POVEZANI ČLANCI:

Poručio je i kako je Nacionalni dan prilika da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji provode transplantacijski program. Odlukom Hrvatskog sabora, iz 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i  presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje te zahvale darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

"Pacijent je dobro i sve ide kako treba. No, bez darivatelja ovo sve ne bi bilo moguće stoga želim zahvaliti svima koji su pristali na donacije" rekao je prof.dr.sc. Mario Starešinić.

"Nadalje, želim zahvaliti i doktorima koji su sudjelovali u ovom transplantaciji. Zahvaljujem im se u ime ove ustanove. Velika je to stvar i veliki uspjeh. Naši transplantacijski heroji su samo mali kotačić u ovom transplantacijskom programu. Moram se zahvaliti i svim ostalim ustanovama koje su sudjelovale u cijelom nizu medicinskih pothvata. Na kraju se moram zavaliti vladi i ministru koji stvarno podupiru ovaj transplantacijski program" dodao je Starešinić.

"Ovo je uspjeh cijelog tima. Mi smo tako dobro uigrani tim te smo uspjeli u manje od 6 sati ugraditi svih pet organa. Do sada nismo imali komplikacija i nadamo se da ih u budućnosti neće ni biti" izjavio je prof.dr.sc. Stipislav Jadrijević. "Svi znate da je Hrvatska već 10 godina u svjetskom vrhu po donorstvu organa. Bez države i ministarstva ovog ničega ne bi bilo. Donori možemo biti svi. Mi smo u ovih par dana imali 12 transplantacija, a iza nas je preko 200 transplantacija organa te čak 4 transplantacije crijeva" dodaje.

POVEZANI ČLANCI:

Uspjeh je prokomentirala i doc.dr.sc. Jadranka Pavičić Šarić: "Zahvaljujemo se svim donorima i obiteljima. Radi ovakvih uspjeha se vidi koliko je donorstvo važno. Kao što je ravnatelj rekao ovakve procedure su rijetke i često se radi o mladim osobama. Zahvaljujemo se i u ime pacijenta kojeg smo jako dugo liječili. Radi se i o retransplantaciji jer je pacijent ranije imao transplantaciju jetre. Svih sedam pacijenata su dobro koji su imali transplantacije. Svi specijalisti i anesteziolozi su dio transplantacijskog tima i sretni smo i zadovoljni što se svi pacijenti dobro oporavljaju. Međutim nismo euforični, moramo pratiti pacijenta te će se cijeli tim stručnjaka baviti oporavkom istoga."

Doznalo se kako je pacijent bolovao od jedne vrste tombofilije. "Godine 2023. je imao presadnju jetre no trombofilija je napravila trombozu vena u korijenu žila tankog crijeva te je krv krenula obilazno prema srcu. Pacijent je imao trbuh pun vrlo debelih žila. Svaki dan je imao minimalno jedno unutarnje krvarenje, stoga je jedina opcija bila transplantacija" objasnili su stručnjaci.

FOTOGALERIJA Svečano otvorena Specijalna bolnica Primamed

1/24

Komentara 5

KB
kresimir.b
15:17 26.05.2024.

dobrovoljni i dobronamjerni naklon do poda - za čovjeka možda ipak ima nade

MO
Mojos
17:24 26.05.2024.

Kirurgija na Merkur je suho zlato, dajte im sestara i tehničara i platite kak treba.

JF
Jure_Francetić
12:54 03.06.2024.

Pet komada, pet komada, to je našaaa naaa-da! Sretno momak i živio! Liječnicima kapa do poda, ljudi su par ekselans!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije