Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Poštujem one koji su se vođeni idejom slobode i mira borili za svoju zemlju'

Kad ocijenimo da politika koju smatramo vrijednom podrške tu vrijednost počinje gubiti, mi to nećemo moći podržavati, rekao je Pupovac
20. rujna 2018. u 12:02 262 komentara 16722 prikaza
Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Ja za svoje riječi i djela kanim odgovarati, ali za tuđe ne, rekao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac na današnjoj konferenciji za novinare o zahtjevima dviju braniteljskih udruga za tematskom raspravom u Hrvatskom saboru. Istaknuo je da je šest puta prisegnuo na hrvatski Ustav te da poštuje "sve one koji su se, vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih obitelji, mira u vlastitim naseljima i gradovima, borili za svoju zemlju", ali ne i one koji "hrvatsku demokraciju nastoje krojiti po mjeri vojnih šatora". Na pitanje o podršci Vladi u kontekstu pozdravljanja osuđenika za ratne zločine i sličnih događaja, rekao je da podršku više neće moći pružati kad ocijene da "politika koju smatraju vrijednom podrške tu vrijednost počinje gubiti".

Branko Bačić i Milorad Pupovac Braniteljske udruge traže što brže očitovanje Zahtjev za raspravu o Pupovcu stigao u Sabor. Premijer: Neće ići

Pupovac je rekao da poštuje odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ne uvrsti u raspravu zahtjev udruga, ali i da bi tu odluku poštovao i da je bila drukčija.

– I imao bih što reći. I možda bi doista bilo i vrijeme da se o nekim stvarima počne govoriti – rekao je Pupovac.

Pupovac je rekao da je prolazio kroz vrijeme kada su Srbi u različitim sredinama početkom devedesetih morali davati izjave lojalnosti na javnim trgovima ili ih potpisivati u tvornicama.

Milorad Pupovac Marinko Jurasić Namjeravaju li to branitelji glasati za Pupovca!?

– To svaki od pripadnika srpske zajednice nosi kao najdublju traumu – rekao je Pupovac, poručujući "onima koji te traume žele produbiti, strahove pojačati, da, što se mene tiče – neće". Dodao je da nije u šestom mandatu u Saboru da bi oni koji su ga birali živjeli u strahu i da bi potpisivao nečije zahtjeve za dobivanjem lojalnosti.

– To sigurno ne. Prisegao sam šest puta na hrvatski Ustav. Onaj kome to nije dovoljno neka se zamisli u čemu je problem – rekao je Pupovac.

"Ja za svoje riječi kanim odgovarati, ali za tuđe ne"

Osvrnuo se i na svoje nazočenje obilježavanju stradanja Srba u Bačkoj Palanci, gdje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao nekoliko izjava zbog kojih je kritiziran u hrvatskoj javnosti, a Pupovac prozivan zbog nazočenja.

– Ja za svoje riječi kanim odgovarati, ali za tuđe ne – rekao je Pupovac. Dodao je da ni za tuđa djela ne bi trebao odgovarati u uređenoj državi.

Milorad Pupovac se oglasio o zahtjevima braniteljskih udruga | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Nisam imao, da tako kažem, manjka hrabrosti da kažem ono što sam trebao reći, ali ako me mislite stavljati na neku vrstu interrogacije, to neće ići. Poštujem vaša uvjerenja, ali ja nisam ovdje zato da bih bio na optuženičkoj klupi. Ja sam to čuo i o tome sam rekao što sam imao reći, ali ne spadam u one koji su rekli da nisu čuli i vidjeli, a vi se sjetite tko je to bio, kad se na stadionima skandira ''Za dom spremni'' i cijeli predstavnici državnog vrha kažu da nisu čuli ono što cijela javnost čuje! Vas to ne smeta, to traje tri dana, nema braniteljskih udruga, a ja koji kažem da sam čuo i što sam rekao o tome, dakle, za to treba Pupovca razapeti. Nije prvi put, neće biti ni zadnji put, i zato mi je žao što nema tematske sjednice – rekao je Pupovac.

Andrej Plenković Prosvjed u Vukovaru režiran Hvidrine igre baš na dan prosvjeda – udar dijela HDZ-a na Plenkovića

Rekao je da ne možemo pobjeći od stradanja Srba u ratu i da je to dio naše obveze suočavanja s posljedicama rata u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

– Svatko tko to želi spriječiti, želi spriječiti normaliziranje odnosa i da svi koji su stradavali budu poštovani i priznati – rekao je Pupovac.

– Volio bih više da Hrvatska i Srbija oko rata i ratnih stradanja vode razgovor, nađu način kako da izađu iz te vrste ratnoga iskustva i vrate se na stazu normaliziranja odnosa na kojoj su ove dvije zemlje bile u nekoliko razdoblja u proteklih 25 godina – rekao je Pupovac.

Pupovac je naveo primjer otprije nekoliko dana na HRT-u kada se, kako je rekao, dva dječja logora iz vremena kvislinške zločinačke ustaške države, koja je okaljala hrvatsko ime i ideju slobode, nisu tretirala kao dječji logori u kojima je u Sisku stradalo do 2000 djece, a u Jastrebarskom 450 do 460, i da se to pripisivalo pripadnicima NOR-a, a ne ustaškom režimu.

Milorad Pupovac Mislav Šimatović Pogubno bi bilo da prosvjed u Vukovaru postane antisrpski

– To ne samo da nećemo prihvatiti, nego to sasvim sigurno baca sjenu na svakoga, a tu i sebe ubrajamo, koji želi očuvati demokratski antifašistički karakter ove zemlje i reći svakome tko misli drukčije da to nije istina – rekao je Pupovac.

Pupovac o podršci Vladi

– Poštujem sve one koji su se, vođeni idejom slobode vlastite zemlje, sigurnosti vlastitih obitelji, mira u vlastitim naseljima i gradovima, borili za svoju zemlju. To ne mogu reći za one koji hrvatsku demokraciju nastoje krojiti po mjeri vojnih šatora, koji žele eliminirati političku toleranciju i pluralizam, koji umjesto borbe za ustavni patriotizam i trajan mir u ovoj zemlji nastoje nametnuti vrijednosti ratnog patriotizma, za koji samo oni znaju kakav je. A onima koji su također prošli rat, koji također imaju svoje ratno iskustvo, njima odriču bilo kakvo pravo da o tome govore – rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac se oglasio o zahtjevima braniteljskih udruga | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je da mnogima ne smeta negacija Jasenovca ili dječjih logora te da ih brine dospijeće i normalizacija toga u glavnim medijima. Na pitanje ima li takvih ljudi u Vladi ili državnom vrhu, nije htio odgovoriti. 

Na pitanje zašto podržava Vladu u kojoj ministar obrane Damir Krstičević pozdravlja osuđenika za ratne zločine Mirka Norca odgovorio je:

– Zato što sam uvjeren da se ustrajnim političkim radom stvari mogu promijeniti.

– Kad ocijenimo da politika koju smatramo vrijednom podrške tu vrijednost počinje gubiti, mi to nećemo moći podržavati – rekao je Pupovac. Nije htio odgovoriti na pitanje znači li to da do te točke još nisu došli.

Pogledajte video 'okršaja' Andreja Plenkovića i Gordana Marasa u Saboru:

 

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Deleted user:

    konačno će reći gdje su četnici zakopali dr. Šretera ili kako su pokrali Tesla banku?! ajde, hvala Bogu...

  • pp:

    Kakav manipulator i lažljivac. Kakvo obrtanje teza. On odgovara za sviju reakciju na skandaloznu izjavu Vučića. On se trebao dići i otići čim je onaj mamlaz to izjavio i poslije to osuditi i ograditi se od ekstremističke izjave velikosrpskog radikala ... prikaži još! od srbijanskog predsjednika.

  • stefj:

    Ah eto, sad ćemo opet slušati o Ustašama i sličnima, a Pupovac se i dalje neće ispričati Hrvatskom narodu za sve pljačke, uništavanja, silovanja i ubojstva koje su njegovi radili '90-tih po Hrvatskoj