Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donori sin i suprug

Prvi put na svijetu: Ženi oboljeloj od COVID-19 transplantirana pluća živih donora

Ilustracija
Foto: Pixabay
1/3
09.04.2021.
u 09:53

Dr. Hiroshi Date, kirurg koji je vodio operaciju, rekao je da to daje nadu pacijentima koji pate od teškog oštećenja pluća

Nakon što je preboljela koronavirus, žena iz Japana imala je vrlo oštećena pluća pa je podvrgnuta 11-satnoj transplantaciji. Kako kažu liječnici, to je bila prva transplantacija pluća živih darivatelja oporavljenom pacijentu od koronavirusa na svijetu. 

Sveučilišna bolnica u Kyotu priopćila je kako je žena u srijedu podvrgnuta 11-satnoj operaciji u kojoj je sudjelovao tim od 30 medicinskih djelatnika. Transplantirano joj je plućno tkivo od sina i supruga, piše CNN.

COVID-19 uzrokuje ozbiljna oštećenja pluća kod nekih pacijenata, a ljudi širom svijeta podvrgnuti su transplantaciji kao dio oporavka od bolesti, no ovo je prvi slučaj u kojem je plućno tkivo transplantirano sa živih darivatelja pacijentu koji je imao COVID-19.

Dr. Hiroshi Date, kirurg koji je vodio operaciju, rekao je da to daje nadu pacijentima koji pate od teškog oštećenja pluća.

Pacijentica, identificirana samo kao žena iz zapadne regije Kansai, zarazila se COVID-19 krajem prošle godine i mjesecima je provela na uređaju za održavanje života koji je radio kao umjetna pluća, navodi Sveučilišna bolnica Kyoto. COVID-19 nanio joj je toliko štete na plućima da više nisu bila funkcionalna pa su se njezin suprug i sin ponudili da joj daruju dijelove svojih. 

Suprug i sin u stabilnom su stanju, a žena ostaje na intenzivnoj njezi. Očekuje se da će biti otpuštena za otprilike dva mjeseca.

VIDEO Drugi dan masovnog cijepljenja Zagrepčana na Velesajmu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije