Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Pronađeni planeti veličine Zemlje udaljeni 950 svjetlosnih godina

Iako su stjenoviti kao i Zemlja, preblizu su zvijezdi oko koje se vrte pa su samim tim i prevrući za održavanje života
21. prosinca 2011. u 09:37 5 komentara 12 prikaza
planeti kepler 20e i kepler 20f
Foto: NASA

Znanstvenici su otkrili dva planeta veličine Zemlje u orbiti zvijezde izvan Sunčeva sustava. Ovaj pronalazak ohrabrujući je znak u daljnjem istraživanju mogućeg postojanja života u drugim dijelovima svemira.

Otkriće je pokazalo da planeti slični Zemlji postoje te da ih je moguće pronaći teleskopom Kepler, smatra Francois Fressin iz centra Harvard-Smithsonian za astrofiziku u Cambridgeu. Dva pronađena planeta najmanji su tako daleko otkriveni planeti u orbiti zvijezde slične našem Suncu, javlja AP.

Znanstvenici traže planete Zemljine veličine kao potencijalne domove izvanzemaljskog života. Jedan od otkrivenih planeta u promjeru je samo tri posto veći od Zemlje, dok je promjer drugoga oko devet desetina Zemljina promjera.

Iako su stjenoviti kao i Zemlja, preblizu su zvijezdi oko koje se vrte pa su samim time i prevrući za održavanje života kakav poznajemo. Prosječne temperature na planetima iznose između 425 i 760 Celzijevih stupnjeva.

Od kada je lansiran 2009. NASA-in lovac na planete, teleskop Kepler, pronašao je desetke planeta Zemljine veličine, ali sada su prvi put njegovi pronalasci potvrđeni. Planeti nazvani Kepler 20e i Kepler 20f dio su sustava pet planeta koji kruže oko zvijezde Kepler 20 koja je od Zemlje udaljena 950 svjetlosnih godina u smjeru konstelacije Lira.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • Ugo Kajvez:

    Stara vijest već desetak dana ............. no, i bolja stara nego nikakva, pogotovo ovakva kad se radi o senzacijalnoj vijesti (znanstveno senzacijalno, a ne komercijalno) ..... . Ima jedna odlična znanstven-popularna stranica ........ \"Sol Station\" ....... prepuna intersantnih info o svemiru ........

  • Ugo Kajvez:

    Međutim, mora se priznati velika je stvar također što se moglo i spaziti planete MANJE od zemlje! , ... to je zaista veliki uspjeh !! ................ Slijedeći korak je spaziti i odgonetnuti sastav atmosfere tih planeta, .. tad bi se ... prikaži još! moglo utvrditi dali postoji život na njima nalik na naš naravno, ukoliko je ustanovi metan u atmosferama .... (metan je biološki nus proizvod flore i faune) .. . Postoji i projekt (koji je sada stavljen ad akta) koji se zove \"Planet Imager\" .......... trebao je biti toliko snažan da bi mogao slikati kontinente i obake na ovakvim planetama !! ........

  • Deleted user:

    Znači i bečari u zvjezdanim stazama bi morali putovat bar 9-10 godina do tamo u vorpu 10!