Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andreja Marić:

'Problem menstrualnog siromaštva nije političko ni svjetonazorsko pitanje'

Zagreb: Konferencija za medije Kluba zastupnika SIP-a, Pametnog i Glasa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.11.2021.
u 23:04

Andreja Marić kaže da je porazna činjenica, prema jednom istraživanju EU, da si deset posto djevojaka i žena ne može priuštiti tampone i higijenske uloške, zbog čega djevojčice često izostaju iz škole, a mnoge žene su onemogućene u radnim i sportskim aktivnostima.

Saborska zastupnica SDP-a prim. dr. sc. Andreja Marić uputila je inicijativu za ublažavanje menstrualnog siromaštva Međimurskoj županiji i gradovima Čakovec, Prelog i Mursko Središće.

"Iako živimo u 21.stoljeću, termin menstrualno siromaštvo doista postoji, uz sva ostala siromaštva kojima smo izloženi. Menstruacija je životna činjenica polovine populacije i pristup odgovarajućim potrepštinama je potreba, a ne luksuz. Međutim, hrvatski porezni sustav i dalje tretira higijenske potrepštine za žene koje su im potrebne tijekom menstrualnog ciklusa upravo kao luksuz, a ne kao osnovnu životnu potrebu jer inače porezna stopa ne bi bila 25 posto, nego niža", napominje i dodaje da je Vlada odbila oporbeni prijedlog o smanjenju poreza na pet posto.

"Problem menstrualnog siromaštva nije političko ni svjetonazorsko pitanje, no nečinjenjem Vlada Republike Hrvatske ponaša se diskriminirajuće prema ženskom dijelu populacije. Prema nekim grubim izračunima, kroz tzv. tampon-tax Hrvatska na godinu uprihodi nešto više od 130 milijuna kuna i te prihode uzima samo od žena jer one ne mogu bez tih higijenskih potrepština", ističe Marić.

Kaže da je porazna činjenica, prema jednom istraživanju EU, da si deset posto djevojaka i žena ne može priuštiti tampone i higijenske uloške, zbog čega djevojčice često izostaju iz škole, a mnoge žene su onemogućene u radnim i sportskim aktivnostima. Zato je, kaže, pokrenula inicijativu da se u školama postave uloškomati s besplatnim ulošcima i tamponima.

Komentara 6

ZA
ZaBoljeSutra
06:06 02.11.2021.

ova tema doista degradira žene, niska lopta da se pridobije ženski glas. vjerujem da ima puno većih problema koje muče žene.

Avatar Tombstone
Tombstone
23:22 01.11.2021.

Sad bi je demokrati u USA razapeli a TS i pogotovo "fluid gender" zajednica bila smrtno uvrijedjena tako nazadnom i seksistickom izjavom da samo zene trebaju higijenske uloske

SI
sisavac
11:18 02.11.2021.

sad mi nije jasno, tolko se propagira neutralnost spola, roda, ravnopravnost u svemu, jednakost... a sad nam želite reći da neki budu imali pravo na neke higijenske potrepštine, a neki ne?! svi smo jednaki, pred zakonom. ako smo i negdje drugdje jednaki, onda molim svaki mjesec na adresu besplatno kutiju mach 3 žilete, pjenu za brijanje, ručnika dva, aftershawe, ne ralon ni pino, već barem niveu balzam.. očito nemamo nikakvih drugih problema, pa nas sad muče ulošci. ja se inače jako veselim, osobno uživam do besvijesti, ovim razvojem situacije, gdje se propagira jednakost spolova, rodova, a istovremeno uvodi diskriminacija prema jednoj strani. pošto svaki razvojni ciklus ima uspon nakon kojeg dolazi do pada, ja ću uživati kad se maknu birokratska ograničenja, poludirigirani sastav u politici i na visokim funkcija, i zaživi jednakost u pravu da biraš i budeš biran, prema sposobnostima napreduješ, a ne da ti država definira kolko mjesta u upravi mora biti muških, kolko ženskih, kolko neutralnih. nadam se da oni koji podržavaju transgender agendu uživaju u boksu žene i transrodne 'žene', inače muškarca. jedva čekam atletiku, kad će žene stajati daleko daleko iza transića... umjesto da se žene bore da budu priznate kao različite, one su pustile da ih se utopi u masu bezličnih. imaju izbore, i na njima nek podrže one stranke koje žele da žena ostane žena, muškarac muškarac. i ne, ne bojte se osude javnosti, još manje medija. njih kad krenete ignorirati najviše boli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije