Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpisnik Daytonskog sporazuma

Prije 18 godina preminuo prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović

Alija Izetbegović
Foto: Wikimedia Commons
1/3
19.10.2021.
u 11:06

Osim političkog angažmana, autor je nekoliko značajnih djela koja su prevedena na nekoliko stranih jezika

Prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović preminuo je na današnji dan prije 18 godina.

Rođen je u Bosanskom Šamcu 1925., a preminuo u Sarajevu 2003. godine. Završio je Pravni fakultet, a dva je puta osuđivan i zatvaran zbog svojih političkih stavova.

Inicirao je formiranje Stranke demokratske akcije koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima. Vodio je BiH u obrani od agresora i potpisnik je Daytonskog sporazuma. Nakon rata, nastavio je politički angažman u Predsjedništvu, ali se povukao 2000. godine iz zdravstvenih razloga, piše Avaz.ba.

Osim političkog angažmana, autor je nekoliko značajnih djela koja su prevedena na nekoliko stranih jezika. Posebno se ističu "Islam između Istoka i Zapada", "Rat i mir u Bosni i Hercegovini" i "Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983.-1988."

Njegovom sprovodu na sarajevskom groblju Kovači prisustvovalo je više od 100.000 ljudi iz cijele BiH i inozemstva. Neposredno prije smrti, u bolnici ga je posjetio i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Ključne riječi

Komentara 2

ZG
zg1985
11:50 19.10.2021.

terorist i taliban

SI
sisavac
11:12 19.10.2021.

radi njega se i ratovalo u bosni. nije slušao druge. možda vam je sad jasniji jučerašnji dodikov harmonikaš, i pjesma 'nema te više alija'....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije