Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sukob s vojnim vrhom

Prigožin žestoko optužio Ruse: Na putu nam postavili mine, a na nas je pucao pijani potpukovnik

Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera
Foto: Reuters
1/4
05.06.2023.
u 10:55

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin iznio je žestoke optužbe na račun ruske vojske. Optužio ih je da su poostavili mine na putu kojim su se povlačile njegove snage, a njegove izjave izazvale su novi sukob s vrhom službene ruske vojske.

U poruci koju je objavio na svom Telegram profilu, Prigožin je odbacio mogućnost da su ukrajinske snage postavile taj eksploziv. "U ovom trenutku nema nikakvih provokacija prema našim snagama od strane ukrajinske vojske', rekao je Prigožin komentirajući odlazak pripadnika grupe Wagner iz razorene regije Bahmut. 'Ipak treba napomenuti da su nas čekala iznenađenja s druge strane', tvrdi Prigožin te dodaje da su njegove snage naišle na 'sumnjive aktivnosti' na svom putu prema ruskim položajima, te optužuje da su pronašli više od desetak lokacija sa "stotinama" protutenkovskih mina i više tona eksploziva.

Šef Wagnera kaže da su pripadnici njegovih snaga radili s policijom na istrazi tog incidenta. Dodao je kako nagazne mine nisu bile postavljene na tim lokacijama kako bi obuzdali ili naudili ukrajinskim vojnicima, jer su bile postavljene u pozadinskoj zoni ruskog fronta. Napomenuo je kako nitko od pripadnika Wagnera nije ozlijeđen. 

GALERIJA Suze, redovi za hranu i život među ruševinama: Civili plaćaju golemu žrtvu rata u Ukrajini

Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera
1/14

 

Prigožin, kojeg smatraju bliskim saveznikom Vladimira Putina, u posljednje vrijeme postaje sve kritičniji i neprijateljski raspoložen prema najvišim vojnim čelnicima iz Moskve, a ponajviše ih proziva zbog nestašice streljiva i svega što on doživljava kao neuspjeh u ratu s Ukrajinom. Tvrdi kako su mine postavljene da bi se pokušalo javno poniziti ili kazniti njega i njegovu vojsku. U ponedjeljak je objavljen dokument s detaljima incidenta za koji tvrdi da je povezan s njegovim tvrdnjama. Objavljeni dokument je djelomično redigiran i nosi datum 17. svibnja. Insider koji objavljuje priču nije mogao neovisno provjeriti njegovu autentičnost.

U izvješću se navodi da su Wagnerove trupe koje su putovale u Donjeck naišle na mine na putu te da su sami čistili cestu. Zatim je navodno na njih iznenada otvorena vatra s ruske strane, a pogođeno im je jedno vozilo. Nitko nije ozlijeđen piše u dokumentu, ali su se Wagnerove snage raspršile i uspješno dobile napad. U dokumentu se tvrdi kako je vođa ruskog odreda koji je pucao na Prigožinove snage bio je potpukovnik, koji je bio 'pijan' kada su ga pripadnici Wagnera pronašli. 

Wagnerova press služba objavila je video snimku čovjeka koji tvrdi da je on taj potpukovnik, koji je pijan sa svojim ljudima otvorio vatru na pripadnike Wagnera. U video snimci tvrdi kako on osobno ne voli pripadnike Wagnera. Prigožin je video nazvao 'šlagom na torti' koji samo potvrđuje njegov tvrdnje. Na žalost ni autentičnost ovog videa nije moguće bez sumnje provjeriti. Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na ove optužbe. 

VIDEO Rusija kaže da je spriječila veliku ukrajinsku ofenzivu

Komentara 2

Avatar Stargate
Stargate
16:00 05.06.2023.

I?

SA
saudinus
11:52 05.06.2023.

Ide li revolucija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije