Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavljanje „Ljekaruše fra Jure Marčinkovića“ 4. kolovoza u Splitu

Knjiga sadrži 1168 recepata, provjereno djelotvornih i sačuvanih u narodnoj predaji, koji liječe ili tretiraju 136 bolesti i stanja
02. kolovoza 2011. u 16:41 0 komentara 795 prikaza
novosti
Foto: arhiva vl

U Splitu 4. kolovoza 2011. u 20 sati u Pinakoteci Franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja, na Trgu Gaje Bulata 3, bit će predstavljena knjiga „Ljekaruša fra Jure Marčinkovića“ u Profilovu izdanju. O knjizi će govoriti autor fra Jure Marčinković i fra Marijan Karaula, vikar Provincije Bosne Srebrene.

„Ljekaruša“ je knjiga trajne vrijednosti sa 1168 recepata, provjereno djelotvornih i sačuvanih u narodnoj predaji, koji liječe ili tretiraju 136 bolesti i stanja. Sadrži popise i opise sredstava za suzbijanje bolesti, pisana je kao priručnik zdravstvenih savjeta i jednostavnih lijekova te je stoga namijenjena i zdravstvenom prosvjećivanju jer je njezin cilj „očuvati i unaprijediti zdravlje zdravih ljudi, a ne samo pomoći liječenju oboljelih“. Autor, međutim, upozorava da upute iz knjige ne mogu zamijeniti stručan medicinski savjet te da je liječnik taj koji mora odrediti koja je bolest posrijedi. Preporuke navedene u „Ljekaruši“ mahom potječu iz drevnoga pučkog umijeća liječenja, a dijelom pripadaju komplementarnoj medicini.

Autor knjige, fra Juro Marčinković, hrvatski je misionar u Vancouveru, franjevac, svećenik, diplomirani teolog, diplomirani pravnik, magistar pravnih znanosti, autor „Božje biljne ljekarne“.

– Prednost je ovih savjeta što su razumljivi, prirodni, nekomplicirani, dostupni i jeftiniji od mnogih pripravaka farmaceutske industrije i kemijskih laboratorija, a možda najviše zbog toga što, dok jedno liječe, drugom ne štete – kaže fra Juro Marčinković.

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.