Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igmanska inicijativa

Predsjednici Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske u petak u Beogradu

Štefan Fule
AFP
10.10.2011.
u 14:33

Na sastanku će biti predstavljen nordijski model suradnje koji podrazumijeva osnivanje međuparlamentarnih grupa suradnje.

Predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsjedavajući Predsjedništva BiH okupit će se u petak 14. listopada na susretu Igmanske inicijative u Beogradu, doznaje agencija Beta pozivajući se na Ured predsjednika Borisa Tadića.

Osim Borisa Tadića, Ive Josipovića, Filipa Vujanovića i Željka Komšića na 22. sastanku, na temu Europska perspektiva, suradnja i stabilnost regije, sudjelovat će i europski povjerenik za proširenje Štefan Füle. Na beogradskom sastanku Igmanske inicijative bit će predstavljen i nordijski model suradnje za Srbiju, Hrvatsku, BiH i Crnu Goru.

Kako je krajem kolovoza najavio dopredsjednik te regionalne mreže nevladinih organizacija Aleksandar Popov, nordijski model suradnje podrazumijevao bi osnivanje međuparlamentarnih grupa suradnje između četiri zemlje.

Igmanska inicijativa, podsjeća Beta, kao mreža nevladinih organizacija regije osnovana je 2000. godine kako bi doprinijela bržoj normalizaciji odnosa zemalja potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, a ime je dobila u znak sjećanja na proljeće 1995., kada je skupina od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz Srbije i Crne Gore, nakon 48 sati putovanja preko Mađarske i Hrvatske, preko planine Igman pa kroz improvizirani tunel ušla u Sarajevo koje je bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske.

Komentara 33

Avatar Idler 3
Idler 3
14:53 10.10.2011.

...skupina od 38 intelektualaca iz Srbije i Crne Gore...pa gdje su ih pronašli toliko >;-))

OB
-obrisani-
14:59 10.10.2011.

izgleda da se sprema treća juga... možda ovaj put bude pameti (i što je još važnije - iskustva) da sve to ispadne bolje...

ST
stomugromova
21:45 10.10.2011.

10.10.2011. u 14:53h Idler 3 je napisao/la: ...skupina od 38 intelektualaca iz Srbije i Crne Gore...pa gdje su ih pronašli toliko >;-)) ********************************* Po šumama i gorama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije