Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koliko zastupnika?

Predlaže se manji broj Hrvata u Europskom parlamentu

europski parlament
Reuters/PIXSELL
18.01.2013.
u 20:34

Razlog za takvo smanjenje nalazi se u Lisabonskom ugovoru koji propisuje da EP ne može imati više od 751 zastupnika

Hrvatska bi se mogla naći u situaciji da na proljeće ove godine bira 12 svojih zastupnika u Europski parlament, a da godinu poslije, na redovitim europskim izborima, bira 11 svojih zastupnika za novi saziv EP-a. Odbor za ustavna pitanja Europarlamenta sljedeći tjedan, naime, počinje raspravu o prijedlogu prema kojemu bi se Hrvatskoj smanjio broj zastupnika sa 12 na 11.

Razlog za takvo smanjenje nalazi se u Lisabonskom ugovoru koji propisuje da EP ne može imati više od 751 zastupnika. Toliko će ih morati biti u sljedećem sazivu EP-a nakon redovitih izbora 2014., iako u sadašnjem sazivu, prije ulaska Hrvatske, već ima "previše" zastupnika: sada ih je 754, a sa 12 hrvatskih zastupnika koje bi hrvatski birači trebali izabrati do 1. srpnja 2013. bit će ih 766. Prema prijedlogu o kojem će odbor raspravljati sljedećeg tjedna, po jedno mjesto u novom sazivu nakon 2014. izgubile bi Belgija, Bugarska, Češka, Grčka, Hrvatska, Irska, Latvija, Litva, Mađarska, Portugal, Rumunjska i Švedska.

– Ovo je samo početak debate, to je prijedlog koji EP radi na vlastitu inicijativu i ništa još nije definitivno. Odluku o tome donosi Europsko vijeće i to nakon što Hrvatska postane članica. Dakle, i mi ćemo o tome odlučivati jer za usvajanje je potrebna jednoglasna odluka Europskog vijeća – objašnjava Andrej Plenković, saborski zastupnik koji je trenutačno jedan od 12 hrvatskih promatrača u Europskom parlamentu.

>> Slijedi ratifikacija u V. Britaniji i Belgiji, Slovenci još prijete

Komentara 10

OB
-obrisani-
22:56 18.01.2013.

Postovani! Pa Jakovcic ce prvi velikodusno prepustiti svoje mjesto u parlamentu zbog stednje;-))) Lijep pozdrav!

SU
suncobran
09:46 19.01.2013.

pa nemojte nam to raditi budu se potukli i posvađali naši parlamentarci ako nekoga izbace več su si odredili tko če sad iči a sad odjednom smanjenje pa nije ni taj tekst ugovora dat našim pregovaraćima na uvid ali čini mi se da če Jakovčič dobrovoljno odstupit pošto kupuje poljoprivredno zemljište on se misli na veliko bavit poljoprivredom i zaposlit ljude u svojem gospodarstvu

LI
ličkavučina
20:59 18.01.2013.

U EU parlamentu na skoro 500 miliona građana ima 751 zastupnik. U nas na 4 miliona a 150 zastupnika. To je kao da u EU parlamentu sjedi skoro 18.700 zastupnika jer EU ima skoro 125 x više stanovnika od nas..s.. No, EU nije tako bogata kao Hrvatska pa ne bi mogla podnijeti toliki pritisak na budžet pa ih zato ima samo 751.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije