Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTEGRACIJE

Slijedi ratifikacija u V. Britaniji i Belgiji, Slovenci još prijete

zastava EU, EU
Tomislav Miletić/PIXSELL
18.01.2013.
u 20:13

Nijemci su svoje "da" već izrekli. Riječ je o parlamentu njemačke zajednice u Belgiji. Bundestag se tek čeka.

Nakon Francuske ostalo je samo šest zemalja koje trebaju ratificirati ugovor o pristupanju Hrvatske u EU, a Velika Britanija i Belgija mogle bi biti među prvima koje će završiti parlamentarnu proceduru: posljednje čitanje u Domu lordova u Londonu zakazano je za ponedjeljak, a rasprava u donjem domu belgijskog federalnog parlamenta za četvrtak sljedećeg tjedna. Od šest preostalih zemalja, s najvećom pozornošću očekuje se ratifikacija u Njemačkoj i Sloveniji, ali čak je i pomnim pratiteljima zbivanja promaknula informacija koja može zvučati i kao prijelomna vijest: njemački parlament već je ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU!

Da, njemački parlament ratificirao je hrvatski ugovor, ali ne Bundestag u Berlinu, nego parlament njemačke zajednice u gradu Eupenu u Belgiji, jedan od regionalnih belgijskih parlamenata koji svi, baš kao i federalni parlament, moraju provesti proceduru ratifikacije. Pravi njemački parlament, Bundestag u Berlinu, planira ratificirati hrvatski pristupni ugovor nakon što Europska komisija 21. ožujka objavi i posljednje izvješće o monitoringu. Bude li to izvješće besprijekorno pozitivno, Bundestag će vjerojatno dovršiti ratifikaciju u travnju.

>> Predlaže se manji broj Hrvata u Europskom parlamentu

Najveći problem u ratifikaciji ostaje Slovenija, jedina od 27 država EU koja nije ni počela parlamentarnu proceduru. Slovenija traži od Hrvatske da povuče punomoći na temelju kojih se protiv (Nove) Ljubljanske banke vode postupci za naplatu prenesene štednje. Iako je Hrvatska u početku inzistirala na tome da je Ljubljanska banka bilateralno pitanje, a to je mišljenje koje dijele i dužnosnici EU i SAD-a, Sloveniji se dopušta da i dalje veže ta dva pitanja. Slovenski ministar Karl Erjavec tvrdi da će ulazak RH u EU biti upitan ako Zagreb hitno ne pristane na kompromis, što u njegovu tumačenju manje-više znači – na uvjete Slovenije. Ako se postigne rješenje, moguće je, smatra Erjavec, ratificirati hrvatski ugovor u slovenskom parlamentu do kraja veljače.

>> Hrvatski pristupni ugovor ekspresno kroz Dom lordova

>>Ovdje pratite tijek ratifikacija Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u nacionalnim parlamentima država članica EU

Komentara 111

PP
Peter Petrovic
21:16 18.01.2013.

kontraadmirale , amerika je amerika a ti si najivan kad neznas koliko je slovenac zahebana dusa.

DE
deda58
22:14 18.01.2013.

fap_mashinas je napisao/la: SLOVENIJA JE ZAKON, jeba.. vas jeb... džamahirija s hiljadu otoka! Jos jedan dokaz da svaka drzava ima svoje bedake

Avatar CrimsonKing³
CrimsonKing³
23:57 18.01.2013.

Ostavite se vi koji ste iz Dalmacije i drugijeh stokavskih krajeva (a u Zagrebu zivite i za nj vam je dobrobit stalo) onda opravime Dalmatincima, Slavoncima i Licanima da se bore za svoje interese, a ne da hrane vas parazite i izdajnike. : )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije