Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 2023. godini

Ovo je pet najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: Potražnja na najvišim razinama

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
08.01.2024.
u 17:53

Gotovo čitav doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, ističe Ekonomski institut

U odnosu na 2022., Online Vacancy Index (OVI) zabilježio je u 2023. godini rast od 3,6 posto, što govori u prilog daljnjem rastu potražnje za radom, ali uz određeno usporavanje čiji se uzrok barem djelomično krije i u baznim efektima, odnosno u povijesno najvećem broju oglasa, objavio je Ekonomski institut Zagreb. U odnosu na pretkriznu 2019. godinu, kako se dodaje, ukupan broj online oglasa u 2023. bio je veći za 37 posto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama.

"Gotovo čitav doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom i niskom kvalifikacijom doprinijela za tek pola postotna boda. Stoga se i udio oglasa sa srednjom stručnom spremom povećao za 1,2 postotna boda na 61,9 posto, dok su se udjeli i visoke stručne spreme i niske kvalifikacije smanjili tijekom 2023. godine", ističe Ekonomski institut te dodaje kako tome u prilog idu i podaci o najtraženijih pet zanimanja. Riječ je, naime, o zanimanjima prodavača, konobara, kuhara, skladištara i vozača koji se u odnosu na 2022. sa šestog popeo na peto mjesto i tamo zamijenio zanimanje knjigovođe. Na rang ljestvici najtraženijih zanimanja, ističe se u analizi, najviše je pao interes za programerima koji su s 12. pali na 23. mjesto.

"U 2023. godini značajnije se povećao i broj i udio ugovora na neodređeno, i to ponajviše nauštrb ugovora na određeno i sezonskog zapošljavanja. Udio ugovora na neodređeno tako je dosegnuo 48,2 posto, 4,5 postotnih bodova više u odnosu na godinu ranije", piše Ekonomski institut te navodi kako su sve hrvatske regije ostvarile rast broja oglasa na godišnjoj razini, a među njima je prednjačila središnja Hrvatska s doprinosom od 2,4 postotna boda i udjelom od 58 posto u ukupnom broju oglasa. Pratile su je, kako stoji u nastavku, sjeverni Jadran s 1 postotnim bodom, istočna Hrvatska s 0,7 te južni Jadran s 0,4 postotna boda. Prema dolje su povukli oglasi iz inozemstva u iznosu od -0,6 postotnih bodova.

VEZANI ČLANCI:

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u studenome 2023. broj ukupno zaposlenih u Republici Hrvatskoj iznosio je 1 657 239. U odnosu na listopad 2023. broj ukupno zaposlenih pao je za 0,6%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih u studenome 2023. porastao je za 1,8%. 

Analitičari, kako navodi Jutarnji.hr, ocjenjuju da tržište rada ostaje snažno te kako raste i potreba zapošljavanjem stranih radnika i umirovljenika. Iako će trendovi djelomično ovisiti o razvoju gospodarske situacije u europodručju i ostalim tržištima, glavna odlika domaćeg tržišta rada ostat će manjak radne snage u pojedinim djelatnostima.

VIDEO Masovni prosvjed njemačkih poljoprivrednika: 'Nešto opasno se sprema'

Komentara 2

DU
Deleted user
07:20 09.01.2024.

Znači zemlja smo konobara, kuhara i čistaćica što bi Andrej Plenković rekao da je bolje tako nego da nam fali inženjera, liječnika i pravnika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije