Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOTRAJAN PROCES OZDRAVLJENJA

Posljedice koronavirusa osjećaju se mjesecima: Oštećenja pluća dugotrajna su i ozbiljna

Respirator
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
07.09.2020.
u 13:31

Znanstvenici tek otkrivaju što stoji iza drugih dugotrajnih problema poput stvaranja ugrušaka, problema s krvnim žilama, odnosno organima poput bubrega, mozga ili jetara.

Novo istraživanje iz Austrije utvrdilo je da osobe koje su preboljele koronavirus, neovisno o tome jesu li imale blage simptome ili je njihova klinička slika zahtijevala bolničko liječenje, tjednima i mjesecima nakon ozdravljenja i dalje osjećaju posljedice zaraze poput kašlja i gubitka daha. 

Znanstvenici su objavili da je riječ o dugotrajnim i ozbiljnim oštećenjima pluća.

"Oni koji su preboljeli COVID-19 imaju problema s plućima tjednima nakon ozdravljenja", konstatirala je dr. Sabine Sahanic sa Sveučilišne klinike u Innsbrucku, koja je sudjelovala u istraživanju.

Kako piše The Guardian, rezultati su pokazali da čak 88 posto pacijenata, šest tjedana nakon otpuštanja iz bolnice, na CT-snimkama ima tako oštećena pluća da se čini kao da se unutra nalaze komadići stakla.

Nakon šest tjedana, 47 posto pacijenata imalo je problema s gubitkom daha. Ovi simptomi nisu nestali ni nakon tri mjeseca pa se tako s gubitkom daha borilo 39 posto pacijenata, a oštećena pluća CT-snimke pokazale su u 56 posto slučajeva.

Istraživanje je pokazalo i to da je kod 28 posto pacijenata mjesec i pol dana nakon ozdravljenja kapacitet pluća bio manji od 80 posto u prosječne odrasle osobe. Tri mjeseca od ozdravljenja još uvijek je tako nizak kapacitet pluća imalo 19 posto pacijenata.

Sahanic je rekla i da je prije nekoliko godina slično primijećeno i za SARS; oko 30 posto preživjelih imalo je problema s plućima tjednima nakon izlječenja.

Tom Wilkinson sa Sveučilišta Southampton konstatirao je da se istraživanje iz Austrije uklapa u sliku koja se bilježi generalno, da pacijenti i 12 tjedana od izlječenja trpe probleme sa srcem i plućima. 

U proljeće se, naime, pojavio niz slučajeva gdje su pacijenti nakon što su preboljeli COVID-19 i dalje trpjeli zdravstvene poteškoće, a neki od njih nisu bili sposobni za obavljanje uobičajenih životnih funkcija. 

Znanstvenici tek otkrivaju što stoji iza drugih dugotrajnih problema poput stvaranja ugrušaka, problema s krvnim žilama, odnosno organima poput bubrega, mozga ili jetara.

Ključne riječi

Komentara 12

VE
Vepartapir
13:41 07.09.2020.

Ajme meni.... U šoku sam totalnom! Pa jadan Borna Ćorić. Tek je probolio koronu, a morao je igrati maratonski meč koji je trajao gotovo 5 sati. A samo dan kasnije igrao je novi meč i ostvario uspjeh karijere na Grand slamu.... Strašno, strašno i opet strašno. A sve to sa trajnim oštećenjem pluća, kratkoćom daha i smanjenim kapacitetom pluća do 80% u odnosu na zdrave ljude. Borna ti si čudo od čovkeka!!! Heroj!

AA
Aartur
14:45 07.09.2020.

Najnovije istraživanje: ako ste bili astmatičar prije korone... nakon korone ste i dalje astmatičar! Ima li kraja toj pošasti??

Avatar @proma-trač
@proma-trač
14:18 07.09.2020.

Je li jako skup ovaj oglas, koliko se plaćaju ovakvi i slični članci? Kako god, Večernji vama zadnjih par mjeseci biznis cvijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije