Naslovnica Vijesti Hrvatska

Porez na dividendu 12%, u prodaju HPB i C. osiguranje za 2 mlrd. kn

Rashodi bi trebali biti 117,9 milijardi kuna, a još se traži prostor za dodatne uštede
08. veljače 2012. u 21:21 198 komentara 1 prikaza
\'27.12.2011., Zagreb - Slavko Linic dolazi u Banske dvore. Photo: Zarko Basic/PIXSELL \'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Uži kabinet Vlade odlučio je u srijedu da će tek u ponedjeljak objaviti prijedlog proračuna za ovu godinu, a tih nekoliko dana trebat će im za dodatne konzultacije o proračunskim uštedama. Prema informacijama s kojima raspolažemo rashodi bi trebali biti otprilike 117,9 milijardi kuna kako je i planirano, a do ponedjeljka će se još češljati stavka po stavka kako bi se stvorio prostor za dodatne uštede.

Seljacima ipak više

Moguće je da će smanjenje poticaja za poljoprivredu biti manje od najavljenih milijardu kuna jer postoje preuzete obaveze iz prošle godine koje se ne mogu zanemariti i koje država mora isplatiti ako ne želi riskirati sudske sporove. To onda traži da se razlika namakne drugdje. Planirana ušteda od dvije milijarde kuna na stavci plaća ostaje, a od ministara očekuje se da počnu razgovore sa sindikatima o kolektivnim ugovorima. Ministar financija Slavko Linić otkrio je Reutersu da ove godine računa i na dvije milijarde kuna od privatizacije državnih udjela, posebno Croatia osiguranja (CO) i Hrvatske poštanske banke. Taj bi novac poslužio za financiranje očekivanog deficita, čime bi se potreba države za novim zaduženjem spustila sa deset na približno osam milijardi kuna.

– Hrvatskoj ne treba aranžman s MMF-om da bi ove godine povećala kredibilnost. Nemamo velike obveze i još možemo financirati svoj deficit na financijskim tržištima – kazao je Linić.

Vlada će u četvrtak prihvatiti izmjene nekoliko važnih zakona koji bi se počeli primjenjivati od 1. ožujka, a vezani su uz proračun i ovogodišnje planove. To su povećanje PDV-a sa 23 na 25 posto, koje donosi i uvođenje međustopa za dječju hranu, ulje i turizam s tim što bi niža stopa za turizam počela od 1. siječnja 2013. godine. No, zato će primjena smanjene stope doprinosa za zdravstvo za dvapostona poena početi već od 1. ožujka. Od početka ožujka uvest će se i 12 posto poreza na dividendu, s tim što će mali dioničari biti oslobođeni poreza za iznos do 12.000 kuna na godinu. Inozemne pravne osobe, strani vlasnici domaćih tvrtki također će plaćati 12% poreza na dividendu. Još će se razmotriti i povećanje neoporezivog dijela mirovina sa 3200 na 3400 kuna kako bi se ublažio udar većeg PDV-a na tu populaciju. Kad je riječ o financiranju, prema onome što je dosad poznato, Vladini stratezi računaju da će nešto više od milijardu eura prikupiti prodajom državnih obveznica u Japanu, ali je pitanje koliko su sigurne baš dvije milijarde kuna od privatizcije. Linić, čini se, ima kupce.

Nudi se Adris

Duhanski div Adris spreman je, navodno, državi platiti milijardu kuna za ulazak u osiguravateljski biznis i preuzimanje CO-a. Prodaja državnog HPB-a trebala bi donijeti drugu milijardu, ali EBRD nikad nije bio lake ruke kad je riječ o ulasku u tu tvrtku. Bivša je vlada također pregovarala o prodaji četvrtine udjela HPB-a, ali je odustala jer je EBRD ponudio manje od 200 milijuna kuna. Vlada već vodi preliminarne pregovore s Croatia osiguranjem i Croatia Lloydom koji imaju 150 milijuna kuna hibridnog kapitala uloženog u HPB. EBRD bi kupio 20% udjela.

Glavne novosti za proračun 2012. 1. 12%

Glavne novosti za proračun 2012.

1. 12% porez na dividendu 
– od 1. ožujka

2. zdravstveni doprinos niži za 2 postotna poena – 1. ožujka

3. PDV sa 23 na 25% 
– od 1. ožujka

4. niži PDV na dječju hranu, ulja, mast 
– od 1. ožujka

5. niži PDV za turizam 
– od 1. siječnja. 2013.

6. nove porezne stope poreza na dohodak – od 1. ožujka

7. više neoporezive mirovine – sa 3200 na 3400 kuna (neizvjesno)

Elipso

 • icko:

  Takvi kao ovaj sad i dovelisu državu do ovog sad.. Neka sebi smanje za 50% plaće i ostalo možda u nešto i povjerujem.. Ovako ništa više nikom nevjerujem..

 • Avatar tontica1
  tontica1:

  Nemoj jadnog čačića za koji dan če viještak reći da je žena krenula u rikverc ,ma to je politički proces.

 • -obrisani-:

  bronzi - ne lupetaj i ne trolaj