Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antikorupcijski programi

Popis kandidata za direktore treba objaviti

Anamarija Musa
Patrik Macek/PIXSELL
15.08.2018.
u 07:22

Povjerenica za informiranje smatra da natječaji za direktore moraju imati povećani standard transparentnosti.

Iako su natječaji za izbor predsjednika i članova uprava državnih tvrtki u Hrvatskoj formalno javni, u biti su obavijeni velom tajnosti. Ministarstvo državne imovine, koje provodi te natječaje, iznosi javno samo podatak koliko se kandidata javilo na njih, ali ne i tko su ti kandidati, koji je kandidat izabran i koje su njegove reference.

Pri uskrati tih podataka pozivaju se na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Zatvorena sjednica Vlade

Tako javnost sazna koji je kandidat izabran za predsjednika ili člana uprave neke državne tvrtke tek nakon što stigne priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade na kojoj se skupštini ili nadzornom odboru državne tvrtke predlaže imenovanje tog kandidata.

Pri tome nema objašnjenja zašto je baš taj kandidat izabran.

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa kaže da postupak izbora direktora državnih tvrtki javnim natječajem ne jamči istu javnost postupka kao u slučaju javnog poziva za javne fukcije.

No uzimajući u obzir, objašnjava, da je natječajni postupak za direktore tvrtki specifičan jer neizabrani kandidati nemaju pravo žalbe te s obzirom na to da se radi o izboru kandidata za čelne pozicije tvrtki od strateškog i posebnog interesa za RH, u tim se natječajnim postupcima moraju postaviti povećani standardi transparentnosti i javnosti postupka.

Stoga povjerenica Musa navodi da bi tijekom natječajnog postupka popis prijavljenih kandidata trebao biti javno dostupan.

A nakon završetka natječajnog postupka svatko ima pravo na pristup natječajnoj dokumentaciji koja uključuje dokumentaciju izabranog kandidata, a koja pak sadrži njegovo ime i prezime, kvalifikacije i vještine potrebne za radno mjesto na koje se prima, izrađeni program i plan rada... Javno dostupne trebaju biti i odluke, bodovanja i zapisnici i ostali materijali nastali u natječajnom postupku.

Ako bi pak životopis izabranog kandidata sadržavao osobne podatke poput adrese stanovanja i broj mobitela, povjerenica kaže da je takve podatke, sukladno zakonu, potrebno zaštititi.

Javna sredstva

Što se tiče dokumentacije neizabranih kandidata, Anamarija Musa tumači da načelno ne postoji javni interes za uvid u tu dokumentaciju s obzirom na to da ti kandidati nisu primljeni na radno mjesto i neće biti plaćeni za svoj rad iz javnih sredstava.

Komentara 1

NO
nogogaz
08:49 15.08.2018.

Pa nije to HDZovsko...za par godina ljudi bi odma znali koji i ciji su Todorić, Mamić, harambaša alke....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije