Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kardinal

Politički vrh ignorirao Bozanića i zaobišao Mariju Bistricu

marija bistrica (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/8
15.08.2011.
u 12:05

Premijerka Kosor bila na Trsatu i izjavila kako s kardinalom Bozanićem nije razgovarala o Dajli

Kardinal Josip Bozanić pozvao je u Mariji Bistrici na jedinstvo Crkve i osudio napade na papu Benedikta XVI. Premda nije izravno govorio o slučaju Dajla i svojoj umiješanosti u skandaloznu odluku kardinalske komisije, zagrebački nadbiskup ipak je nakon dva i pol tjedna jasnije progovorio o tim zbivanjima, stavljajući na prvo mjesto papin autoritet, iza kojega se skriva i njegova osobna odgovornost za razdor u episkopatu i okretanje leđa porečko-pulskom biskupu mons. Ivanu Milovanu. Inače, u Mariju Bistricu stiglo je gotovo 50.000 vjernika iz cijele Hrvatske.

Međutim, svi su primjetili da u Mariju Bistricu nitko nije došao s državnog vrha, što je posve neuobičajane praksa hrvatskih političara, koji se vole fotografirati u prvim redovima ispred oltara i koji su redovito dolazili u različitim delegacijama i u Mariju Bistricu. Premijerka Kosor bila je na Trsatu prvi puta i na pitanje da li je s kardinalom Bozanićem razgovarala o Dajli, kratko je odgovorila da nije. Znakovito je i da nije bilo npr. visokih HDZ-ovih dužnosnika iz Hrvatskog Zagorja, npr. poput Ivana Jarnjaka. To se sve može protumačiti kao poruka političkog vrha da se distanciraju od Bozanića i njegove uloge u slučaju Dajla te da podržavaju biskupa Milovana. Uostalom, Vlada je to pokazala kada je u ekstremno kratkom roku vratila spornu zemlju u vlasništvo RH, samo kako ne bi manipulacijama pripala talijanskim benediktincima.

Kardinalu Bozaniću tako je izostao uobičajeni pozdrav na početku mise kojim pozdravlja predstavnike političke elite, no to ga nije spriječilo da naglasi svoj trenutačni "mučenički" status.

>> J. Kosor: Poslat ću predsjedniku pismo i predložiti da se nađemo

- Posljednjih smo tjedana u Hrvatskoj kao Crkva izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa. Na nama je da se sa svime suočavamo vjernički, u duhu Isusa Krista, da preispitujemo na koji nam je način djelovati, govoriti, da sačuvamo jedinstvo, kako ne bismo iznevjerili najveće blago koje nam je Bog podario, a to je ljubav njegova Sina - poručio je u svojoj propovijedi nadbiskup zagrebački, predvodeći euharistijsko slavlje na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i pozvao se na molitvenu šutnju na Trgu bana Jelačića za papina pohoda, jer kako je rekao "upravo u trenucima kad se olako i neodgovorno razmeće riječima, trebali bismo od Marije učiti vrijednost riječi i šutnje, razmisliti kada to naša riječ ne govori i ne pomaže Crkvi, kada joj šteti, a kada to šutnja govori više od svih naših rasprava".

>> Jezerinac: Mutikaše žele izbaciti križeve i kršćanstvo iz Europe

- Crkva u Hrvatskoj pozvana je na jedinstvo kako bi se suočila s izazovma u promijenjenom društvenom okruženju. Kao Crkva pozvani smo ugraditi se u život našeg društva, biti ako je potrebno, i znak osporavan, ali čvrsti nepoklebljivi u borbi za istinu o Bogu i čovjeku. Na tom putu ne smiju nas pokolebati nikakve prijetnje i nikakvi sebični interesi, jer znamo, naš temelj nije nekakva materijalna i propadljiva stvarnost, nego sam Bog - poručio je s marijabistričke propovjedaonice kardinal Bozanić.

- Istina je da nas najviše treba zabrinuti kakvi smo mi, vjernici, bez obzira koliko na naše živote utjecale okolnosti i ljudi koji nam nisu skloni. Pozivam vas da molimo za Crkvu, za naše jedinstvo i zajedništvo, a osobito ovih dana molimo za Svetoga oca, koji je od dijela hrvatske javnosti doživio uistinu bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje. Pozvani smo moliti zadovoljštinu za nanesene uvrede prije svega Bogu, ali i Crkvi i Svetom Ocu. Učimo biti ponizni i osjetljivi za dragocjenost crkvenog zajedništva - rekao je u svojoj homiliji.

>> U razgovoru s Bogom djeca su najveće bogatstvo

- Mi to prepoznajemo i ne smijemo dopustiti da se nad našu Crkvu i nad našu Domovinu i u naše živote uvuče privid. Taj je brižno građeni privid velikim dijelom raskinut upravo tijekom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Bog progovara i u našim danima. Zahvaljujemo mu za to u iskrenoj molitvi za našu Domovinu i za našu odlučnost da je kršćanski izgrađujemo. Ostanimo zagledani u puninu sjaja što ga danas slavimo u Bogorodici Mariji.Pokušavaju nas omesti različiti glasovi, podmetanja i laži koje se opetovano ponavljaju kako bi se razorilo zajedništvo i osporilo istinu - poručio je kardinal Bozanić i dodao da "kao Isusova Crkva, ne smijemo se bojati buke koja nas okružuje. Ne smijemo se bojati ni istine o nama samima, jer tek u otvorenosti i stalnom propitkivanju, svojeg djelovanja u svjetlu istine i pravednosti možemo primjetiti ono što nas kao zajednicu razara, vodi na krive putove i udaljuje od cilja".

- U svim nejasnoćama i teškim trenucima pojedinačnim, obiteljskim i šire zajednice, u suočenjima sa silnim nepravdama i poteškoćama koje najteže pogađaju najsiromašnije članove našega društva, mnoge obitelji i mlade, u nametanju sve nehumanijeg društvenog ustrojstva kojemu je jedina svetinja gomilanje prifita, kao vjernici pristupamo Bogu, dolazimo k Isusovoj i našoj Majci Mariji - poručio je kardinal Bozanić iz Marije Bistrice.

>>Tisuće vjernika blagdan V. Gospe slave u marjanskim svetištima

Komentara 708

NA
Nadrealist
12:54 15.08.2011.

Ja sam sve mislio da je papa Siptar radi one kapice Sada sam siguran da jeste poslije Dajla slucaja

Avatar zagrebbbb
zagrebbbb
13:24 15.08.2011.

@Toni50: nisam ja kopile ,ja znam čiji sam ,za razliku od tebe poturico srpska

AB
al bundy
12:47 15.08.2011.

Siguran sam da ce Papa znati rijesiti ovaj slucaj discordiae ecclesiae...Kardinal ce Bozanić otici u Rim, a hrvatski kler i crkva ce dobiti novog primasa....kao sto je rekao monsignor Stankovic: Franju kardinala Kuharića smo voljeti, a kardinala Bozanića cemo pamtiti...naa taj nacin vratit ce se mir u kler i narod..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije