Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENA DVA MUŠKARACA

'Ovakav slučaj nije zabilježen u Hrvatskoj': Policija otkrila detalje o motivima bombaša iz Rijeke

Privođenje osumnjičenih za postavljanje bombi u Rijeci
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
29.05.2023.
u 14:07

Policija je jučer objavila kako su neposredno prije eksplozije, oko ponoći, policijski službenici ispred trgovačkog centra na području Kostrene zatekli njemačkog i hrvatskog državljanina koji su ondje ostavili eksplozivnu napravu

Primorsko-goranska policija održala je konferenciju za medije o uhićenju muškaraca koji se sumnjiče za aktiviranje eksplozivne naprave kod trgovačkog centra na Pećinama u Rijeci, a koji su jučer uhićeni. Danas su pak privedeni u Državno odvjetništvo na ispitivanje. 

– Dvije osobe počinile su seriju kaznenih djela. Dosad nisu bile poznate hrvatskoj policiji, ali slična ili ista kaznena djela učinile su i na području Njemačke. Za jednom osobom na snazi je europski uhidbeni nalog. Jedna je osoba državljanin RH i Njemačke, druga je državljanin Njemačke. Osobe su boravile na našem području prikriveno, ne prijavljeno – rečeno je na konferenciji za novinare.

– S obzirom na to da je riječ o dosta kompleksnom predmetu i načinu na koji su kaznena djela počinjena, tijek istraživanja išao je u više smjerova – rekla je policija.

– Motiv im je bio isključivo imovinska korist. Pretpostavili smo da će nastaviti s tim, da neće stati. Cijelo kriminalističko istraživanje rađeno je u koordinaciji s riječkim DORH-om koje je odmah upoznato sa svim detaljima. Počinitelji su se koristili visokotehnološkim znanjima, riječ je o osobama koje izvrsno poznaju sofisticirane tehnologije ne samo za počinjenje kaznenih djela nego i za prikrivanje tragova. Zbog same činjenice da su tu fizički boravili i postavljali improvizirane eksplozivne napade moglo se zaključiti da imaju nekakve veze s Republikom Hrvatskom – rekli su u policiji. 

GALERIJA: Pogledajte privođenje bombaša iz Rijeke 

Privođenje osumnjičenih za postavljanje bombi u Rijeci
1/15

VEZANI ČLANCI: 

– Druga naprava pronađena je u neposrednoj blizini trgovačkoj centra, a jednu od njih ranije su aktivirali. Od mjeseca travnja do sada počinili su seriju teških kaznenih djela iznude, dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom i kazneno djelo krivotvorenja isprava. Jedan od počinitelja imao je krivotvoreni dokument RH. Motiv je isključivo materijalna korist. Počinitelji su prijetnjama pokušali od vlasnika iznuditi višemilijunske novčane iznose u kriptovalutama – kažu u policiji.

– Sama metoda njihova rada, postavljanje eksplozivnih naprava, to jest prijetnja. Dalo se naslutiti da se radi o ozbiljnim stvarima – dodaju. Dva puta eksplozivne naprave postavljane su u Kostreni, s tim da je jedna naprava pronađena u šumi prije nego što je postavljena. 

– Nakon što nije udovoljeno njihovu prvotnom zahtjevu, povećavali su iznos do 4,6 milijuna eura u kriptovalutama – otkriveno je na konferenciji. Prema saznanjima policije, riječ je isključivo o toj dvojici, no ne isključuju mogućnost povezanosti drugih osoba. 

– Ovakav slučaj nije zabilježen u Hrvatskoj, korištena je tehnologija, znanje... Ovo je bio velik izazov za nas. Zato smo osobito zadovoljni što smo uspjeli riješiti slučaj – rekli su u policiji. 

VIDEO Plodine kod trgovačkog centra Vežica u Rijeci gdje je 21. svibnja aktivirana eksplozivna naprava

 

Ključne riječi

Komentara 11

PE
Pericabad2
17:01 29.05.2023.

Mi ne znamo ni koliko ih je uslo na istocnim granicama, a kuda jos sada ovi koji udju preko shengena :))

LJ
ljeto90
15:42 29.05.2023.

Ovaj sa bradom pravi njemački mafijaš???

OT
otrovnijezik
15:31 29.05.2023.

"na našem području prikriveno, ne prijavljeno" kako to mislite? Prvo ih vratite na slovensko-hrvatsku granicu neka pokažu putovnice a onda nastavite s postupkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije