Naslovnica Vijesti Crna kronika

Fra Šime: Nisam kriv, J. Bilonić: Trošio je novac kao da je njegov

Svećenik će pokušati dokazati da su crkvene vlasti znale za prodaju, a bankarica tvrdi da ga nije ni poznavala u to vrijeme
09. siječnja 2014. u 11:00 42 komentara 42132 prikaza
Foto: Tino Jurić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

– Nisam kriv! – izjavio je fra Šime Nimac nakon što je na Županijskom sudu u Splitu na prvom ročištu pročitana optužnica kojom je optužen za zloporabu položaja i ovlasti jer je prodao crkveno zemljište u Baškoj Vodi za 9,8 milijuna kuna i zadržao novac.

Bankarica Jasmina Bilonić, koja je optužena za poticanje fratra na kazneno djelo zloporabe, odnosno za prebacivanje novca sa župskog računa na njegov privatni račun, također je izjavila da se ne osjeća krivom, a njezin branitelj Joško Čeh, najavljujući dokazne postupke koje će provesti obrana, svu je krivnju svalio na fra Nimca.

– Obrana će dokazati da fra Šime Nimac nije imao namjeru počiniti kazneno djelo, te da njegovi postupci nisu bili vođeni izravnom namjerom da sebi i Jasmini Bilonić pribavi znatnu materijalnu korist. Obrana će dokazati da nije postupao bez znanja i pismenog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije. Dokazat ćemo da je u postupku kupoprodaje fra Šime Nimac djelovao transparentno i u odnosu na svoje župljane, koji su ga u svemu podržali i crkvenih vlasti – rekla je Nela Pedišić, odvjetnica fra Šime Nimca.

– U vrijeme izvršenja kaznenog djela, prodaje crkvenog zemljišta bez ovlaštenja, početkom travnja 2012. godine, Jasmina Bilonić nije ni poznavala fra Šimu Nimca niti je sudjelovala ni u jednoj radnji vezanoj za prodaju. Nije mogla ni biti poticatelj na kazneno djelo koje je, kako piše u optužnici, fra Šime Nimac počinio kako bi stekao znatnu imovinsku korist. Prema činjeničnom opisu djela, Bilonić se uključuje naknadno, potičući ga da zlorabi položaj. Bilonić nije mogla biti poticatelj, fra Nimac se ponašao kao da se radi o njegovu vlastitom novcu – izjavio je Čeh, s čime se Jasmina Bilonić na koncu izlaganja složila.

Predstavnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode iznio je odštetni zahtjev od 9,8 milijuna kuna, za koliko je župa oštećena, prema Jasmini Bilonić, a protiv fra Šime Nimca sud u Benkovcu već je donio nepravomoćnu presudu kojom mu je naložio da župi isplati taj iznos s pripadajućim kamatama. Inače, veći dio novca nikada nije pronađen.

Na ročište su oboje optuženih došli sa slobode, a dokaže li im se krivnja, mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom od jedne do deset godina. Fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić nisu bili raspoloženi za izjave novinarima. Tijekom sudskog postupka, kojim predsjeda sudac Slavko Lozina, osobito dok je tužiteljica Rene Laura čitala optužnicu, fra Šime se uglavnom smješkao. Jasmina Bilonić također nije izgledala zabrinuto.

>> Fra Šime Nimac i fatalna bankarica: Nismo krivi!

Elipso

  • luena 01:

    Jos jedni koji nisu "krivi",a ne ...kriva sam ja. >:-))

  • bilikamen:

    U Hrvatskoj svi nešto kradu, pokrali državu a nitko kriv. Što je s vama ljudi?

  • ajmo:

    A nije ovaj svečenik ni bedast.