Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konstituiranje skupština

Počinje drugi krug pregovora: Boban, Komadina i Puljak još bez većine

Rijeka: Pobjednička zabava u stožeru Marka Filipovića i Zlatka Komadine
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
30.06.2021.
u 17:00

Sve opcije, pa i novi izbori, otvorene su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Prošla je bojazan SDP-a da Rijeka neće dobiti Gradsko vijeće u prvom pokušaju. Konstituiranje je uspješno obavljeno jučer, kada je za predsjednicu Gradskog vijeća izabrana Ane Trošelj iz Primorsko-goranskog saveza (PGS), i to glasovima desetero vijećnika koalicije SDP – HSU – IDS – HSS, tri vijećnika PGS-a, ali, zanimljivo, i s dva glasa vijećnika iz platforme Možemo! te dva glasa vijećnika koalicije Akcija mladih Unija Kvarnera. Na njih, primjerice, župan Zlatko Komadina nije mogao računati u prvom pokušaju konstituiranja Skupštine Primorsko-goranske županije.     

Nezadovoljstvo u SDP-u

Tada je, podsjećamo, koalicija SDP – PGS – IDS – HSU – HSS, koja je na izborima osvojila najviše mandata, predložila za predsjednika Skupštine Lorisa Raka iz SDP-a. Ali, on nije dobio ni potporu Možemo! ni Akcije mladih – Unije Kvarnera, zbog čega je konstituiranje u konačnici i propalo. Izazvalo je to veliko nezadovoljstvo u SDP-u, u kojemu su računali, prije svega, na potporu Možemo!.

Pogotovo nakon što je SDP donio odluku o ulasku u klasičnu koaliciju s Možemo! u Zagrebu. Je li jučerašnje glasanje i Možemo! i Akcije mladih – Unije Kvarnera za SDP u Rijeci dokaz da bi i Primorsko-goranska županijska skupština mogla biti konstituirana u drugom pokušaju, koji će se održati 8. srpnja, i dalje je veliko pitanje. Naime, naši izvori iz SDP-a kažu da je to i dalje pod velikim upitnikom i da nije isključeno da će se ići i prema trećem pokušaju. Odnosno da činjenica da su te dvije političke opcije u Rijeci glasale za SDP-ov prijedlog ne znači nužno da će se isto dogoditi i na razini županije.

Ozbiljni razgovori i s Možemo! i s Akcijom mladih – Unija Kvarnera, a bez kojih Zlatko Komadina teško može dobiti većinu u Skupštini tek počinju i u ovom trenutku, kaže naš izvor, još se ništa konkretno ne može tvrditi. S druge strane ekipa oko nezavisne Ive Rinčić, koja je na izborima osvojila tri skupštinska mandata i koja je na prošloj sjednici glasala za SDP-ov prijedlog, ovaj put otvoreno poručuje kako će u drugom pokušaju šansu dati “drugoj” strani. A druga stana je HDZ, koji ima 12 skupštinara i koji bi mogao do većine jedino kada bi uz tri vijećnika nezavisne Rinčić dobio potporu i tri vijećnika Mosta te pet Akcije mladih – Unije Kvarnera na koje “tipuje” i SDP.

Čeka se Domovinski

Još je dramatičnije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj također ovih dana počinje drugi krug pregovora za drugi pokušaj konstituiranja Županijske skupštine. U prvom pokušaju većinu nije dobio ni Blaženko Boban, odnosno HDZ, ni prijedlog Mosta, Centra i Koalicije ZA, koji su za šefa Skupštine predložili Mostova Ivicu Kukavicu. Taj je trojac nade polagao u Domovinski pokret, koji je na kraju odbio dati potporu Kukavici pravdajući se da bi to značilo i potporu Ranku Ostojiću, čiji je SDP glasao za prijedlog Mosta, Centra i Koalicije ZA. Hoće li novi krug pregovora spomenutih opcija s Domovinskim pokretom uroditi plodom ili će HDZ na kraju ipak uspjeti doći do svoje većine, tek će se vidjeti. I tu su sve opcije, pa i opcija ponavljanja izbora, otvorene.

U nove izbore ne vjeruju pak u Splitu, gdje također u prvom pokušaju nije konstituirano gradsko vijeće, ali i gdje izvori bliski gradonačelniku Ivici Puljku uvjeravaju kako će se to vrlo brzo riješiti i da će Most, koji je u prvom pokušaju konstituiranja odbio dati potporu Puljkovoj većini, to ipak učiniti u drugom pokušaju.

Međutim, nakon jučerašnjih neuspjelih pregovora, na kojima se navodno Most nije ni pojavio u Splitu su, čini se, sve opcije moguće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije