Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković primio kardinala Jean-Claude Hollericha i pastora Christiana Kriegera

Na sastanku su sudjelovali i nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić te nadbiskup zagrebački i kardinal mons. Josip Bozanić
20. siječnja 2020. u 18:54 7 komentara 1355 prikaza
Andrej Plenković sastao se s kardinalom Jeanom Claudeom Hollericha i Christianom Kriegerom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/24

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije predstavnike Vijeća biskupskih konferencija Europske unije na čelu s predsjednikom Vijeća, nadbiskupom Luksemburga i kardinalom mons. Jean-Claude Hollerichom te predstavnike Konferencije europskih crkava na čelu s predsjednikom Konferencije, pastorom Christianom Kriegerom.

Zeleni tjedan Zeleni tjedan u Berlinu Što će Hrvatskoj donijeti partnerstvo na najvećem europskom poljoprivrednom sajmu
 

Na sastanku su sudjelovali i nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić te nadbiskup zagrebački i kardinal mons. Josip Bozanić. Uz premijera, na sastanku su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, kao i ministri te saborski zastupnici.

 

Andrej Plenković sastao se s kardinalom Jeanom Claudeom Hollericha i Christianom Kriegerom | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL
 
Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili niz aktualnih tema od značaja za budućnost Europe poput pitanja demografije, digitalizacije, ekologije i migracija. Istaknuta je važnost Konferencije o budućnosti Europe te potreba da se u njezin okvir uključe svi društveni čimbenici.
 
Naglašena je i važnost međukulturnog i međureligijskog dijaloga, kao i suradnja s vjerskim zajednicama.
 
Premijer Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te naglasio da će Hrvatska promicati dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog uvažavanja.

Sastanak Andreja Plenkovića s Ivanom Penavom Unutarstranački izbori u HDZ-u Plenković: Problem s desnicom u jednoj je kadrovskoj odluci
 

S obzirom da polovina država članica EU-a kao i Hrvatska ima negativan prirodan prirast, Plenković se osvrnuo na napore hrvatskog predsjedništva u osnaživanju demografske revitalizacije i položaja obitelji na europskoj razini, nakon što je demografija na zahtjev Hrvatske uključena u „Strateški program EU-a 2019.-2024.“ .
 
U pogledu zauzimanja Hrvatske za nastavak europskog puta zemalja jugoistoka Europe, razgovaralo se i o pripremama za zagrebački sastanak na vrhu na kojem će se otvoriti tema budućih odnosa Europske unije i država jugoistoka Europe.
 
Predstavnici Vijeća biskupskih konferencija Europske unije i Konferencije europskih crkava izrazili su zadovoljstvo sastankom te su dali svoj osvrt na prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Posebno su istaknuli značaj i ulogu Europske unije u promicanju i zaštiti prava na slobodu vjere i uvjerenja unutar svojih granica, kao i u odnosima s trećim zemljama.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Lokator:

    Sjećam se sv. Ivana Pavla Ii i njegove borbe d a u evropske dokumente bude ugrađeno Evropa kršćanskih zemalja, ali su politički mudraci to odbacili. Sad imamo druge vrijednosti koje ustrajno potkopavaju evropu.

  • THIRD_POSITION:

    Sadašnji papa treba dati ostavku, u niti jednoj izjavi nije osudio invaziju islamističkih imigranata.

  • Kumek iz (HR.Zagorja):

    Plenkovic bi trebao pitati Kaptol koji su to bili interesi Kaptola da su dozvolili Tahiju da uzarenom kruno krune vodju Seljacke Bune Matiju Gubca u borbi feudalnog rezima nad Hrvatima. To su pitanja Kaptolu za Hrvatske interese.