Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Slavonija

Plenković: Potezi vezani za Agrokor vrlo su relevantni za Slavoniju

Andrej Plenković, Projekt Slavonija
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/10
11.04.2017.
u 13:24

Ukupno 683,7 milijuna kuna iznose projekti za Slavoniju, Baranji i Srijem ugovoreni od 18. listopada lani do jučer. Projekt Slavonija na neki je način već zaživio – istaknula je ministrica Gabrijela Žalac

Šest ministara i predsjednik Vlade Andrej Plenković stigli su danas u Osijek, na prvu sjednicu nedavno osnovanoga Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Vlada RH tako je predstavila i svoj Projekt Slavonija.

– Od 11 milijardi eura financijskih omotnica, na raspolaganju su nam dvije i pol koje mogu biti za razvoj Slavonije i Baranje. Zadaća je Vlade da pokuša korigirati negativne trendove, staviti aspekt na razvoj cijele Slavonije i učiniti vidljive, relevatne i prepoznatljive korake – poručio je premijer Plenković. Osječki sastanak, dodao je, trebao pokazati što sve pojedini resori rade u Slavoniji, ali i što župani žele dodatno uvrstiti u aktivnosti.

– Potezi vezani za Agrokor vrlo su relevantni za Slavoniju. Već je danas smirenije ozračje. Ali čvrsto ćemo držati uzde u rukama i, siguran sam, doći do rješenja koje neće imati negativne aspekte na hrvatsko gospodarstvo – rekao je.

A Projekt Slavonija, istaknuto je, treba osigurati veću asprociju sredstava iz ESI fondova, znatno ojačati kapacitete na razini lokalna i područne samouprave za pripremu i provedbu nacionalnih projekata, ali i donijeti usmjereniji pristup korištenju tih sredstava. Zadatak Savjeta za Slavoniju i Baranju, među ostalim, je praćenje i koordinacija pripreme i provedbe EU i nacionalno financiranih projekata, s naglaskom na velike investicijske projekte, ali i praćene razine rashoda.

– Ukupno 683,7 milijuna kuna iznose projekti za Slavoniju, Baranji i Srijem ugovoreni od 18. listopada lani do jučer. Projekt Slavonija na neki je način već zaživio – istaknula je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova. Ugovoreno je, nastavila je, 40,9 milijuna kuna projekata koji se financiraju iz njezina ministarstva. Naglasila je i nužnost izmjene paketa zakona vezanih az regionalni razvoj, što će značiti "novi model izračuna razvijenosti". Osnovat će se i Fond za regionalni razvoj, uvesti zakonske obveze unosa razvojnih projekata u središnju elktroničku bazu razvijenih projekata.

– Realizirat ćemo devet sustava navodnjavanja, vrijednih 360 milijuna kuna, od kojih će pet, od ukupno 180 milijuna kuna, biti u Slavoniji. Blizu pet milijuna kuna smo uložili lani za opremu u drvnoprerađivačkoj industriji, očekujemo da ćemo ove godine još deset milijuna kuna – naveo je, pak, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Novi Zakon opoljopivrednom zemljištu je, dodao je, pri kraju i trebao bi u ljeto stupiti na snagu.

– Poanta svega je da vraćamo ovlasti općinama i gradovima, vraćamo u budućim natječajima zemlju onima koji na njoj i od nje žive, dakle u Slavoniji zemlja Slavoncima, u Dalmaciji Dalmatincima. Radimo i novi Zakon o Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, u kojem ćemo definirati što je OPG uistinu – rekao je.

Ministar državne imovine Goran Marić osvrnuo se na niz ruševnih građevina diljem Hrvatske, a kojima upravlja njegovo ministarstvo u kojemu je, naveo je, 60.000 neriješnih predmeta i sve ih je "samo jedna osoba rješavala".

– Od 1. svibnja se u Osijeku formira Odjel ministarstva državne imovine koji će na licu mjesta rješavati probleme u ovojm kraju, a tako će biti i u Splitu i Rijeci. Nažalost, šest ljudi u pisarnici ne može dnveno primiti sve zahtjeve, koliko ih je – izjavio je G. Marić.

Gradonačelnici i župani su, pak, zadovoljni onime što su čuli.

– Prvi je to konkretan korak da Slavonija, Baranja i Srijem, koji su bili najveća žrtva u ratu, uhvate korak s drugim dijelovima Hrvatske. Vidim ovdje dosta optimizma. Mi u Osijeku imamo puno problema, u depresiji smo. Često se politizira o temama o kojima bi se morali govoriti spuno više podataka, a to je iseljavanje, zapošljavanje. Unazad godinu dana, Grad Osijek je angažirao više od 250 milijuna kuna, od toga je samo 10 iz gradskog proračuna, zahvaljujući suradnji i pomoći Vlade – osvrnuo se gradonačelnik Ivica Vrkić.

Da situacija i nije najbolja i obećavajuća, stava je Bernard Jakelić iz HUP-a koji je podsjetio kako "poslodavci stalno ističu potrebu ukidanja brojnih parafiskalnih nameta". 

Premijer Plenković na to mu je odgovorio kako mu nisu jasne njegove riječi jer su "svi drugi iz HUP-a zadovoljni" te podsjetio što je sve na tom polju učinjeno. No, Tomislav Panenić kasnije je komentirao kako mu se Jakelićeva izjava najviše svidjela jer je "imao hrabrosti reći kako jest" te da se stanje "pokušava prikazati boljim nego jest".

>> 'Projekt Slavonija ima za cilj vratiti ljude, omogućiti im radna mjesta te pokrenuti gospodarstvo'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije