Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavlja se verbalni rat

Plenković odbio sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Varaždin: Milanović i Plenković na svečanoj sjednici Varaždinske županije
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
22.10.2020.
u 06:30

Milanović kaže kako je shvatio da je sastanak VNS-a nužan nakon što je sam premijer ustvrdio da se zemlja radikalizira

Unatoč prijedlogu predsjednika Zorana Milanovića, premijer Andrej Plenković zasad ne namjerava sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS), koje bi razmotrilo radikalizaciju društva o kojoj Plenković govori od oružanog napada na Banske dvore potkraj prošlog tjedna.

– Kada budemo imali konkretnu sadržajnu podlogu s pogledom na svojevrsni akcijski plan za budućnost, onda ćemo moći razmišljati o tome da razgovaramo i u sklopu VNS-a. Dakle, nikakav ad hoc nepripremljeni sastanak koji bi trebao trajati satima, nego onda kada mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kada sadržaj rasprave bude temeljito pripremljen – rekao je jučer Plenković.

Pojasnio je kako se protiv radikalizacije društva bori objavom snimke napada, institucionalno i “političkom borbom protiv stranaka koje odobravaju ili pronalaze razumijevanje za akte terorizma”. Kad je riječ o institucionalnim koracima, umjesto Vijeća za nacionalnu sigurnost namjerava zadužiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti koja se, uvjeren je, treba baviti takvim temama, analizirati stanje, pojačati međuresornu koordinaciju svih nadležnih tijela i izaći s prijedlogom mjera. Nevolja je, međutim, što u Koordinaciji nije i predsjednik RH, zbog čega je Milanović naziva paratijelom.

– Mogu i ja nekim svojim odlukama formirati takvo paratijelo i kamo bismo onda došli? – uzvratio je Milanović i dodao kako bi i osobno mogao sazvati generale i šefove tajnih službi, “donositi zaključke koji nikoga ne obvezuju i pridonijeti još većem kaosu u Hrvatskoj”.

Izjavu kojom ga je Plenković nazvao piromanom koji se pretvara da je vatrogasac, predsjednik države protumačio je kao dokaz da ga premijer drži odgovornim za napad na Banske dvore u kojem je ranjen policajac. Premijeru spočitava i poziv da se napravi sanitarni kordon oko nekih političkih stranaka. – Saborski zastupnici nisu goveda ni izvori zaraze. Miroslav Škoro može biti ovakav ili onakav, ali nije terorist. Ne slažem se, mislim da puno glumata i možda je mogao to konkretnije osuditi, ali ne možemo koristiti takav rječnik – drži Milanović.

>> VIDEO Plenković: Milanović se ponaša kao piroman koji se želi prerušiti u vatrogasca

“Tražio prekvalifikaciju djela”

Objasnio je i zašto se predomislio, s obzirom na to da je bio odustao od sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je takav njegov prijedlog premijer odbio na sam dan napada. Milanović kaže kako je shvatio da je sastanak VNS-a nužan nakon što je sam premijer ustvrdio da se zemlja radikalizira te da je bio meta napadača. Milanović smatra da taj zaključak ne stoji, što argumentira činjenicom da Plenković u trenutku napada nije bio na poslu.

– Napadač je, dakle, bio ipak prilično kaotičan u svojim namjerama jer se vidi da ga nije pratio – zaključuje predsjednik države.

Premijeru je ponovo spočitnuo i sazivanje državnih odvjetnika na sastanak u Vladu u prošlu subotu. Iako Plenković tvrdi da je jedini cilj tog sastanka bio dobiti mišljenje DORH-a smije li se objaviti snimka s nadzornih kamera na Markovu trgu, Milanović sumnja da je to bio motiv sastanka.

– Dakle, još jedna finta. Pozivaš sebi državne odvjetnike i s njima dogovaraš politike i prekvalifikaciju kaznenih djela. Zanimljivo. A do jučer nemaš pojma da su ti ključni ljudi u javnom sektoru 10 mjeseci pod mjerama – kazao je Milanović, uz napomenu da je otkrivanje “terorističkih gnijezda, neprijatelja poretka i vjere” posao SOA-e i policije, ne DORH-a.

Uvjeren je da je odbijanjem sazivanja VNS-a Plenković “odbio Hrvatsku”.

– To je bio jedan isplaženi jezik, beljenje, gdje je rekao da će oni napraviti svašta nešto, dakle ništa. Da će sazvati nekakva tijela, da će se boriti protiv radikalizacije vjerojatno, ne znam, dimnim signalima ili metlama i da će formirati sanitarni kordon – tumači Milanović.

Premijerovo odbijanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost tako još jednom otvara pitanje funkcionalnosti sustava u kojem se preklapaju ovlasti različitih institucija. Stručnjak za nacionalnu sigurnost koji je želio ostati neimenovan pojašnjava kako je jedina zakonska mogućnost za sazivanje tog tijela dogovor između predsjednika države i premijera, no upozorava kako bi sjednicu VNS-a svakako trebalo temeljito pripremiti kako bi urodila konkretnim plodom. U ovom je slučaju, međutim, teško očekivati donošenje konkretnih zaključaka, s obzirom na to da policija još utvrđuje motive koji su nagnali 22-godišnjeg Danijela Bezuka da zapuca na zgradu Vlade i policajca pred njom, a na kraju presudi sebi.

Motiv napada nepoznat

Iako je pozadina napada očito politička, s obzirom na to da je pucao na zgradu Vlade i policajca, da bi se zaključilo da je riječ o napadu koji bi se mogao okarakterizirati kao terorizam nužno je isključiti neke druge potencijalne motive, poput eventualne duševne bolesti napadača, objašnjava naš sugovornik. A dok se motiv ne utvrdi, ni VNS ni Koordinacija domovinske sigurnosti koju namjerava sazvati premijer ne mogu donositi konkretne zaključke.

No, naš sugovornik ističe kako je moguće u svjetlu ovih događaja donijeti preporuke koje bi ušle u godišnje smjernice obavještajnih službi, ali i one koje bi uključivale veći angažman tijela poput Vijeća za elektroničke medije ili samih medija na suzbijanju govora mržnje na mrežama i u medijskim komentarima. 

Komentara 39

DU
Deleted user
07:16 22.10.2020.

Sjetite se ponašanja milanivića premjera prema predsjednici kitarović???

MA
manipulacija
08:40 22.10.2020.

Milanovića se nekad smatralo vrsnim retoričarem, a sada je postao imitacija Zorana Šprajca.. jadno, bijedno, sramotno

AT
ATG
08:11 22.10.2020.

I onda se pravda da nije piroman? Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije