Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer u Bukureštu

Plenković: Kao što su veliki izazovi za Hrvatsku, tako su i za Europu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na radnoj večeri EU lidera u Bukureštu
Foto: Vlada RH
1/9
03.04.2024.
u 18:51

"Strateški program za razdoblje 2024./2029. priprema se zadnjih desetak mjeseci. Riječ je o uobičajenom dokumentu koji se donosi uvijek prije promjene novog institucionalnog ciklusa", pojasnio je Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas u Bukureštu na radnoj večeri EU lidera na temu savjetovanja o Strateškom planu. Na radnoj večeri, kojoj je domaćin predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis, uz Plenkovića sudjeluju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednik Vlade Belgije Alexander De Croo, predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orbán i glavna tajnica Vijeća Thérèse Blanchet.

"Strateški program za razdoblje 2024./2029. priprema se zadnjih desetak mjeseci. Riječ je o uobičajenom dokumentu koji se donosi uvijek prije promjene novog institucionalnog ciklusa. Dakle, nove Komisije, novog saziva Europskog parlamenta...", kazao je Plenković te podsjetio kako je zadnji usvojen kada je Rumunjska predsjedala Vijećem EU 2019. godine. 

"Ima nekoliko bitnih poglavlja. Ono što je najvažnije je snaženje europskog gospodarstva, rješavanje svih socijalnih tema, jačanje naše sigurnosti što podrazumijeva i sigurnost granica i, naravno, teme konkurentnosti, inovacija, svega onoga što je najvažnije u razdobljima velikih izazova. Kao što su veliki izazovi za Hrvatsku, tako su i za Europu. Traje još ruska agresija na Ukrajinu, traje sukob između Izraela i Hamasa, nestabilnost je u našem najneposrednijem susjedstvu i zato moramo pronaći zajedničke mehanizme kako djelovati idućih pet godina", istaknuo je. Što se tiče teme proširenja, naveo je kako je ona "stalno na dnevnom redu". 

"Najveći poticatelj proširenja je Putin. Da nije bilo ruske agresije na Ukrajinu, ne bi danas Ukrajina dobila status kandidata i odluku o otvaranju pregovora", ističe te dodaje: "Trenutno u svim raspravama radi se na tome da tek prvo proširenje bude otprilike moguće negdje 2030."

GALERIJA Predsjednik Vlade Andrej Plenković na radnoj večeri EU lidera u Bukureštu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na radnoj večeri EU lidera u Bukureštu
1/9

Komentara 2

GO
goran2hr
00:35 04.04.2024.

Kako bi to bilo lijepo, kada bi Plenković bio hrvatski Orban. Ali nije.

Avatar Centurion
Centurion
22:09 03.04.2024.

Croci, Plenki. Nema vam spasa. Jedino ako se Car Putko udobrovolji😃.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije