Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER ČESTITAO ZEKANOVIĆU

Plenković: Ove Milanovićeve trivije i šarlatanstvo su na njegovu sramotu, malo mi ga je i žao

Plenković se obratio medijima nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeće HDZ-a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
10.12.2021.
u 13:51

– Ne rade ostali ovo iz brige za zdravlje, oni to rade zbog malog političkog profita i to je nemoralno – kazao je Plenković

Andrej Plenković danas je nakon sjednice Vlade dao izjavu za medije na kojoj je komentirao Milanovića, pristupanje Schengenu te nabavu Rafalea. 

– Proces ulaska u Schengen mogao bi se završiti u lipnju i bit će to jedna od ostavština naše Vlade. Ova odluka bila je vrlo zahtjevna. Promijenit će se situacija na granici sa Srbijom i BiH. Postajemo vanjska granica Europske unije. Mi smo u zadnjih desetak godina doživjeli tri krupna procesa koji su derogirali smisao Schengena. Jedan od njih su brojni teroristički napadi u velikim gradovima u Europi. Države članice zbog toga su pooštrile kontrole. Drugi proces bio je suočavanje s velikim migrantskim valom na rutama. Tu su i COVID potvrde. Sve je to utjecalo na to da Schengen bude malo manje liberalan nego što je bio do prije desetak godina. Kad se sve to gleda, EU će raditi reformu Schengena, a Hrvatska se upravo sad uključuje u taj proces. Imali smo više nego dovoljno vremena da se spremimo za čuvanje vanjskih granica – kazao je. 

Kazao je kako je uputio čestitku Olafu Scholzu s ciljem odlične suradnje kakvu već imamo, a siguran je da će vlada nastaviti tradicionalnom rutom, a to je ruta snažne podrške. 

Radi li na smjeni ministra Banožića kao što je Milanović rekao, Plenković je kratko kazao kako se to neće dogoditi pa nastavio komentirati izjave predsjednika. 

– Ugovori su povjerljivog karaktera, oni se ne objavljuju. Milanović je kazao da smo "maznuli" 200 milijuna eura. To je zgodna izjava, s obzirom na to da je to napravila naša Vlada, što se nijedna druga nije usudila napraviti. Prva rata već je plaćena, više nego jasno smo rekli da smo radili na procesu transparentnog uspoređivanja ponuda koje su nam došle, i to je Francuska. Predsjednik nije htio dati formalne predstavke u odboru koji se izravno bavio odlučivanjem. Onda kad je već to tako bilo, nakon što je sve napravljeno, imali smo sastanak Vijeća za obranu, mi smo ga pitali za pismeno očitovanje i oni to nisu napravili.

– Vrlo važan detalj o kojem nije govorio kad već lakonski baca ovakve teze, mogao se očitovati, ali nije. Ponuda od 999 milijuna eura ponuda je koja se odnosi na četiri ugovora kao paket, on je bio usporediv s ostalim ponudama u tom trenutku. Mi biramo 999 milijuna kuna usporedivo s ostalim cijenama koje su bile iz drugih država, ni na jednoj toj cijeni nije bilo PDV-a. Taj PDV Hrvatska transferira Ministarstvu financija i to je novac koji mi plaćamo samima sebi, nije relevantan u tom smislu – kazao je Plenković te nastavio obrazlagati sve troškove nabave Rafalea. 

– Suvišno je komentirati Milanovića. Ta ljubomorna teza u kojoj je on na crti MOST-a, on je valjda u mrtvom strahu što ću ja u životu raditi. Za razliku od tih njegovih malih pokušaja, mi djelujemo i radimo na poboljšanju. U odnosima Hrvatske i Slovenije bilo je prije kaotično, a danas imamo situaciju da je slovenska vlada sretna što nam može izraziti podršku. Što se tiče BiH, mi radimo na tome da Hrvati imaju jednaka prava kao i ostali, mi smo još više novca dali Hrvatima u BiH i Srbiji.

– Ove trivije i šarlatanstvo koje on u biti baca u eter na njegovu su sramotu, malo mi ga je i žao. Ja radim ozbiljan posao svaki dan i mogu si dopustiti kazati da nešto više malo znam o vanjskoj politici tako da je ovo sve gubljenje vremena i za mene i za građane. On je inače inteligentan, ne kužim da on to sam ne shvaća. Ovo je sve moglo biti puno konstruktivnije –  kazao je.

Komentirao je rashode u zdravstvu. 

– Nismo sretni što rashodi u zdravstvu rastu, pogotovo sada u pandemiji. Imali smo gotovo mađioničarsku zadaću da zadržimo financijski i ekonomski smjer, i u konačnici da imamo ovakav rejting te najbolja moguća sredstva. Zdravstvo je jedno od onih područja koje generira gubitke i naša je zadaća da to riješimo – nadovezao se. 

Komentirao je i prijedlog zakona prema kojima će se rad nedjeljom ograničiti. 

– Takvi zakoni imali su sudbinu da su padali na sudu. Ogromna većina naših građana to podržava, ovo je samo pitanje kako napraviti mehanizam koji će biti takav da će proći test razmjernosti na Ustavnom sudu i zato smo oprezni. Zakon postoji, sada se radi na nijansama. Ne odustajemo od toga, nismo rekli kad ćemo ga točno napraviti, ali ćemo ga riješiti – kazao je. 

Osvrnuo se i na govor Hrvoja Zekanovića u sabornici kada je pozvao stranačke kolege na cijepljenje. 

– Ja sam samo vidio naslove i čestitam mu na tom govoru, siguran sam da ga je govorio s punim uvjerenjem. I on je imao koronu, koliko se sjećam, i sigurno je svjedočio posljedicama. Nije Shawshank, ali je Redemption. Bili smo ministar i ja na odjelima intenzivne njege u bolnicama i vidjeli smo kako to izgleda. To je jako teško i siguran sam da je Zekanović svjesniji toga od njegovih kolega u stranci. Moram ovo ponoviti, ono što nastoje demagozi i male stranke napraviti, oni pandemiju svojim ponašanjem relativiziraju. Oni mali testić, to je kazao onaj gospodin iz Sinja, dovode u pitanje malu vaticu. Sve ovo odnosi se na mali bris koji traje tri sekunde. Ništa to ne boli i nije tako teško, nema invazivan karakter. Ne rade oni ovo iz brige za zdravlje, oni to rade zbog malog političkog profita i to je nemoralno. Odgovornost je tu nikakva, a veliki politički napor gdje se to nameće kao velika tema – kazao je. 

Komentara 25

NN
novo nenormalni
13:56 10.12.2021.

primomo ga u hdz što prije

IV
Ivanbarak
14:19 10.12.2021.

Zekanovića si kupijo šta kažu koalicijski parteri iz SDP-a kako ide kupovina ruku na ljevici do dvotrećinske većine

BO
bogicr
14:47 10.12.2021.

Haha jadni, jadni Zvekan. Harakiri napravi kad te ovo hvali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije