Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Oportunisti koriste ovu tešku situaciju pandemije da bi osvojili političke poene

Zagreb: Održana 78. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
10.12.2021.
u 11:59

Na sjednici se govorilo o aktualnom stanju vezanom uz potres i o koronavirusu

Vlada RH održala je sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

Na sjednici se govorilo o aktualnom stanju vezanom uz potres i o koronavirusu. 

Donio se i Nacrt konačnog prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa te Prijedlog odluke o donošenju Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

– Globalno smo okruženi zaraznijom varijantom omikrona, stoga je posebno važno za naše sugrađane da se nastavi proces cijepljenja. Također, moramo ponoviti da preminuli sugrađani, koji nisu iskoristili cijepljenje, doveli su i sebe u najtežu situaciju, a ostavili su i svoje bližnje u lošoj situaciji. Previše smo života izgubili do sada, možemo to smanjiti i to cijepljenjem. Vrlo je jasna poruka da nema ničega racionalnog u tome da se osoba ne cijepi. Treba dati povjerenje stručnjacima i zdravstvenim djelatnicima – započeo je sjednicu Andrej Plenković. 

Dotaknuo se i sastanka Vijeća ministara EU prema kojem smo spremni za ulazak u Schengen. 

– Jednoglasno, napravili smo vrlo kvalitetan posao, mi također podržavamo reformu Schengena. Ispunili smo vrlo zahtjevne kriterije, radeći politički i diplomatski. Moram naglasiti i ulogu Slovenije i zahvaliti Hojsu i Janši koji su bili konstruktivni. Idemo vrlo čvrsto prema ispunjenju dvaju ciljeva dublje integracije – prvi je Schengen, a drugi eurozona i to ćemo ispunjavati tijekom 2022. 

– Jučer smo posjetili Ukrajinu gdje smo poslali poruku solidarnosti i potpore. I dalje smatramo da Hrvatska Ukrajini može ponuditi dvije ekspertize koje druge države nemaju – prva je proces mirne reintegracije Podunavlja kao mogućeg modela koji se može primijeniti, a drugo je pristupanje EU – komentirao je 

Dotaknuo se i vjetroelektrane Senj, najveće kineske investicije koja ima 39 agregata i vrijedna je više od 200 milijuna kuna. 

– Mislim da je i vrijedno spomenuti natječaj izgradnje zamjenskih kuća na Banovini koji je vrlo dobro pripremljen – komentirao je. 

Međunarodni je dan ljudskih prava.

– Ovo je prigoda da se istakne kako su u Hrvatskoj ljudska prava ustavna kategorija i omogućena su svima. Poštovanje tih prava obveza je svih građana. U pandemiji ova Vlada pokušala je naći balans da u razmjernoj mjeri ulazi u druga ljudska prava, ali da su mjere učinkovite i da štite građane. Podsjećam, imali smo jedne od najblažih mjera. Imamo građane koji poštuju te mjere i riječ je o odgovornom ponašanju. S druge strane imamo neke građane koji se predstavljaju kao branitelji ljudskih prava i koriste ovu tešku situaciju kako bi dobili kakav politički poen. To su oportunisti i populisti koji pokušavaju profitirati. Želim poručiti svima da ćemo nastaviti štiti život i zdravlje i na građanima je da odaberu kome će vjerovati – kazao je te komentirao i Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

– Vlada ništa ne mijenja, jedino će se ponašanje Povjerenstva uskladiti s postupanjima Vrhovnog suda. Malo je bilo čudno što su u medijima postojali natpisi da je GRECO ustvrdio da naš zakon nije u skladu s preporukama, to nije točno. Nevjerojatno je da su te informacije bile u eteru prije nego što je izvješće bilo gotovo. Konačna ocjena usklađenosti zakona bit će dana nakon usvajanja u Saboru, tako smo željeli razjasniti konfuziju – zaključio je Plenković.  

Riječ je dobio potpredsjednik Vlade Tomo Medved koji je komentirao proces obnove potresom pogođenih područja. 

– U termama Topusko omogućili smo privremen smještaj za osobe koje nemaju adekvatan smještaj za zimu. U tijeku je i javni poziv za dodatno financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje i podsjećam na nastavak mjere za financijsko zbrinjavanje za podjelu toplih obroka. Veliki napor učinjen je u provedbi nekonstrukcijske obnove – 1710 kuća krenulo je s obnovom, a obnovljene su 1003 kuće. Započeli smo proces gradnje zamjenskih obiteljskih kuća, objavili smo 8. prosinca prvi javni poziv i dalje će se objavljivati natječaji za izgradnju ukupno 165 obiteljskih kuća. Korisnicima je omogućen izbor organizirane obnove kroz šest oblika gradnje. Planirano trajanje nabave te početak radova jest pet tjedana od pokretanja nabave. Vodimo računa da se proces obnove provodi s dinamikom koju građani očekuju od nas – kazao je Tomo Medved.

O pandemiji koronavirusa i najnovijim brojkama izvijestio je ministar Vili Beroš

– Trenutačno je u Hrvatskoj 3797 novih slučajeva, bilježimo blagi pad zaraze. Žalosti činjenica da i dalje bolnice pune necijepljeni građani. Zaključno, s 4,338.159 cjepiva, trenutačni postotak jest više od 65 posto, udio cijepljenih raste od nižih do viših dobnih skupina. Istodobno, izvješća liječnika o izvršenju poziva za cijepljenja starijih od 65 godina pokazuju da je više od 2/3 kontaktiranih odbilo cijepljenje, i to me jako žalosti. Cjepivo spašava od smrti, zahvaljujem liječnicima na dodatnim naporima. Prema stavovima epidemiologa, COVID potvrde imale su zamjetnog utjecaja na širenje zaraze – kazao je. 

– Smanjuje se broj zaraženih u posljednjih nekoliko dana. Virus ne prestaje s prilagodbom, kod cijepljenih je osoba osam je puta manja vjerojatnost zaraze i 25 puta manja vjerojatnost hospitalizacije. Ususret blagdanima pozivam sve na druženje uz poštivanje svih epidemioloških mjera – kazao je te se zahvalio svim hitnim službama koje su uz Francusku pokazale najveću efektivnost u pandemiji. 

– U ovom trenutku nije potrebno donositi nove mjere. Još se ne smijemo opustiti baš zbog omikrona. Hrvatska je među prvima koja je poduzela sve potrebne mjere kako bi se širenje usporilo. Imamo potvrđena tri slučaja omikronom, što nije iznenađenje. Prema najnovijim podacima ECDC-a, trenutačno je u 31 zemlji Europe potvrđen omikron. Borba s virusom se nastavlja, znamo što nam je činiti kako bi se nastavio trend novooboljelih. Siguran sam da nitko ne želi ponovni veliki skok oboljelih nakon adventa i Nove godine, stoga pozivamo građane da izbjegavaju velika okupljanja, da što je više moguće prate mise na otvorenom – kazao je. 

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
12:09 10.12.2021.

Svaki dan je u medijima, tumači epidemiološku situaciju, kako smo uspješni, proziva oporbu da bi na vlast i opet najnegativniji političar. Nema mu druge nego promijeniti narod.

MP
marinko.przolica
12:21 10.12.2021.

Plenković širi lažne i štetne informacije o boosteru. EMA i ECDC preporučaju booster 3 do 6 mjeseca nakon druge doze a za imunokompromitirane več nakon 1 mjeseca...

Avatar Prosenjak
Prosenjak
12:07 10.12.2021.

Ti pričaš o oportunizmu a Milanović je ovih dana rekao par istina o domovinskom ratu i umjesto da ga podržiš ti si stao rame uz rame s onom šoroščadi koja ga je napala trpajući u isti kontekst Tuđmana i Mladića a već danas mrtav hladan ideš nositi svijeću na grob tom istom Tuđmanu kojeg je za njegova života rušio taj isti poslodavac koji i danas rovari protiv Hrvatske i financira te tvoje istomišljenike iz tzv "nevladinih udruga".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije