Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

PITANJE DANA Brinete li se zbog zagađenja nakon strašnog požara u Osijeku?

Nove fotografije iz zraka požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International"
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/19
05.10.2023.
u 08:44

– Opasnost neće proći danas, sutra ili prekosutra. Ostaju lebdeće čestice koje će s vremenom pasti dalje od požarišta, ovisno o snazi vjetra. One će kontaminirati vrtove, okućnice – upozorio je dr. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju OBŽ-a

Dramatične scene velikog požara u Osijeku zabrinule su jučer Hrvatsku, a posebice građane Osijeka i bližih naselja. Požar balirane plastike još nije do kraja ugašen. Za sada mjerenja kakvoće zraka, koja je tijekom noći provela pokretna ekipa zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", pokazala su da zrak u Osijeku i na Brijestu nije onečišćen, izvijestili su u srijedu navečer županijski i osječki gradski Stožer Civilne zaštite.

Ipak, mnogo toga ovisi i o vjetrovima i u kojim smjerovima će se širiti dim. "Požar još nije ugašen, što se može vidjeti po količini dima. Crni gusti dim jučer je odlazio južno, pa nije bilo nastave u nekoliko mjesta. Ni danas nema nastave u četiri okolna mjesta, u osnovnim školama i u jednoj srednjoj školi koja je u blizini same tvrtke", izvijestila je jutros Večernjakova reporterka Suzana Lepan Štefančić.

– Opasnost neće proći danas, sutra ili prekosutra. Ostaju lebdeće čestice koje će s vremenom pasti dalje od požarišta, ovisno o snazi vjetra, one će kontaminirati vrtove, okućnice. Preporučujem da ne konzumiraju ono što je ostalo na stablima i vrtovima, a ako moraju, onda neka to dobro operu. Najveće količine čestica otišle su u atmosferu, ali treba biti discipliniran – upozorio je dr. Nikola Kraljik,  voditelj Službe za epidemiologiju OBŽ-a

U međuvremenu osječko-baranjski župan Ivan Anušić traži proglašenje ekološke nepogode. 

"Mjerenja pokazuju da nema povećanih koncentracija čestica, što možda na prvu djeluje čudno, ali cijelo vrijeme puhao je relativno snažan vjetar prema jugu, i sav dim i čestice nosio južno od Osijeka, prema naseljima Antunovac, Ernestinovo itd. Sam Grad Osijek nije bio ugrožen", rekao je Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika i načelnik stožera Civilne zaštite i podsjetio građane na oprez te da ne borave na otvorenom.

GALERIJA: Fotografije iz zraka pokazuju razmjere velikog požara u Osijeku

Nove fotografije iz zraka požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International"
1/26

Dojava o požaru uskladištene plastike na otvorenom prostoru tvrtke "Drava international" zaprimljena je u srijedu oko 40 minuta poslije ponoći, a u gašenje su se uključila profesionalna i dobrovoljna vatrogasna društva. Angažirano je gotovo 200 vatrogasaca s 82 vozila i robotom te sve žurne službe. Tijekom intervencije ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih jedan teže. Hitno je operiran.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
09:01 05.10.2023.

Nekako me više strah HDZ-a nego zagađenja. Sa zagađenjem barem znaš na čemu si.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije