Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neispunjene obveze

Peticiju za odgodu zatvaranja poglavlja 23 potpisalo 70.000 ljudi

vincent degert
VL
09.06.2011.
u 10:57

Povratak imovine i stečenih prava te uspostavljanje istih standarda u suđenjima za ratne zločine, zahtjevi su Koalicije udruženja izbjeglica

Koalicija udruženja izbjeglica tijekom proteklih mjeseci prikupila je 70 tisuća potpisa u sklopu peticije kojom traže da se Hrvatskoj do kraja godine odgodi zatvaranje poglavlja 23 kao i da se razmotre svi njihovi imovinski i drugu zahtjevi u kojima potražuju više od 30 milijardi eura, prenosi današnja beogradska Politika.

Prema riječima Miodraga Linte, predsjednika Koalicije, izvješće su predali šefu EU delegacije Vincentu Degertu i to kao odgovor na izvješće premijerke RH Jadranke Kosor koji je predan EU i u kojemu se navodi da je Hrvatska u pregovorima o pristupanju EU ispunila sve svoje obveze iz poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima.

- U našem izvješću pokazali smo nizom činjenica da to nije baš tako. Zamolili smo Degerta da apelira na EU da prolongiraju odluku o zatvaranju poglavlja 23 te da se pronađe rješenje za 12 naših zahtjeva. Naši zahtjevi su povratak imovine i stečenih prava, poput vraćanja kuća, dinarske i devizne štednje, zatim uspostavljanje istih standarda u suđenjima za ratne zločine, jer u Hrvatskoj djeluje etnički motivirano sudstvo, te na hitnu ekshumaciju 600 masovnih grobnica u Hrvatskoj u kojima se nalaze posmrtni ostaci Srba - rekao je Linta.

Nakon što su prikupili potpise Koalicija je svoje zahtjeve poslala na više od 150 adresa među kojima su i veleposlanici zemalja EU, čelnicima UN-a i EU kao i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću. Interesantno je da im iz Srbije nitko nije odgovorio na dopis.

Komentara 14

GI
GIUSEPPE6464
11:15 09.06.2011.

Kad oni nama nadoknade svu lovu za razaranja od Vukovara do Prevlake, možemo razgovarati... A tih 600 masovnih grobnica kada oni kažu zasigurno i postoje, samo su u njima Hrvati koje bi oni htjeli prikazati kao srpske žrtve, što je za njihove vječne laži naravno normalno. Uh 600 masovnih grobnica, pa izgleda da ih je stradalo više nego u II sv.ratu...

SA
santos008
11:47 09.06.2011.

\'\'sudjenje za ratne zlocine\'\' -pa kad se vratite gospodo!

IC
icko
11:24 09.06.2011.

Kojesu to budale majko mila,600 grobnica njihovim lažima nikad kraj.. Sigurno ih u Hr bilo 10 mil..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije