Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA VIKENDICA

Miljavac: Predsjednik Tuđman kazao je da ima podatak da je vikendicu devastirao HV

Pavao Miljavac
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
15.02.2016.
u 17:59

U vrijeme izbijanja afere špekuliralo se da je obnova vikendice bila nagradu Šporeru

Tko je i zašto naredio da se obnovi vikendica Antuna Šporera u Novigradu, koju je prema optužnici uništio HV, a za što je Ministarstvo obrane platilo oko 1,1 milijun kuna, na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio je Pavao Miljavac, bivši ministar obrane.

On se kao svjedok pojavio na početku ponovljenog suđenja Vladimiru Zagorcu te Marku Kakarigiju, Antunu Šporeru i Juraju Vojkoviću. Svi su optuženici zanijekali  krivnju, a na prvom suđenju svi optuženi osim Šporera bili su oslobođeni,  no tu je presudu ukinuo Vrhovni sud. Šporer je pak bio osuđen na 18 mjeseci zatvora. Inače riječ je o spisu koji se po hrvatskim sudovima iz ovog ili  onog razloga vuče od 2002., a riječ je o optužbama koje se odnose na događaje iz sredine 90-ih.  

U uvodnom govoru Višnja Drenški Lasan, braniteljica Vladimira Zagorca, kazala je kako se optužnica temelji na suštinskom nepoznavanju razlike između ratne štete i štete koju su počinili  pripadnici HV-a tijekom Domovinskog  rata. Kazala je i da Zagorec unutar MORH-a nije bio jedini ovlašten za sklapanje ugovora o nadoknadi štete, već je to mogao učiniti i načelnik Glavnog stožera.

– Tako je i bilo, a Zagorec nije imao nikakvu mogućnost preispitivati ispravnost odluke što ju je Glavni stožer donio. Prije njega svu dokumentaciju o obnovi Šporerove vikendice pregledali su nadležni u MORH-u i Glavnom stožeru – kazala je odvjetnica.

Objasnila je da je jedan od onih koji je stavio potpis na tu dokumentaciju bio i Miljavac, koji je svjedočio na te okolnosti.

– Potpisao sam dokument iz kojeg proizlazi da su Šporerovu vikendicu oštetili pripadnici HV-a – kazao je Miljavac.  

Tužitelja je zanimalo je li, s obzirom na polupredsjednički sustav kakav je Hrvatska tada imala, dr. Franjo Tuđman mogao naložiti sanaciju Šporerove vikendice na što je Miljavac odgovorio:

–  Mogao je to učiniti preko ministara ili načelnika Glavnog stožera. Predsjednik Tuđman mi je rekao da ima podatak da je Šporerovu vikendicu devastirao HV te da izvidim o čemu je riječ i ima li mogućnosti da se šteta sanira. Meni je to bilo dovoljno – kazao je Miljavac. Inače, u vrijeme izbijanja afere špekuliralo se da je obnova vikendice bila nagradu Šporeru jer je 1997. u zagrebačkoj skupštini kao oporbeni HSS-ovac prešao na stranu HDZ-a, čime im je omogućio da preuzmu vlast u Zagrebu.

>> Zagorec: Ovdje bi trebao sjediti netko iz Glavnog stožera, ne ja

Komentara 33

DA
Djeca_Arbata
18:42 15.02.2016.

To nije bila vikendica već ogromna kuća sa teniskim terenom u Novigradu...izgleda da je jedina imala podrum pa je korištena za stožer...ostale vikendice nisu imale klasične podrume pa je kod minobacačkog granatiranja granata samo trebala uletjeti kroz krov i adio svirači...Činjenica je da su sve kuće dolaskom HV-a bile poharane, ali i istina je da su neki "istraživači iz HV-a" trgali parkete i lamperiju tražeći "skriveno blago"...uglavnom...ludilo...život u Novigradu 1993 nije vrijedio ništa, ali oni koji su spavali u spomenutoj kući su se mogli barem naspavati u miru...

DU
Deleted user
18:57 15.02.2016.

Unisteno od HV obnovila je Hrvatska drzava. to je tako pravedno i posteno.

Avatar jwayne
jwayne
18:42 15.02.2016.

Prekrasna crtica iz procesa stvaranja Lijepe naše ... ali ipak mi je daleko najbolja priča kako je privatiziran Gavrilović nakon pada Petrinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije