Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaje iza rešetaka

Papinu bivšem sobaru produžen pritvor

\'Pope Benedict XVI waves from behind the protective window of his papamobile as he arrives for his weekly general audience on March 7, 2012 at St Peter\'s square at the Vatican.  AFP PHOTO / VINCENZO
AFP/Pixsell
13.07.2012.
u 13:10

Istražni sudac Piero Antonio Bonnet idućih će dana saslušati još neke svjedoke, a onda će ponovno razgovarati s Gabrieleom

RIM – Na još nekoliko dana produžen je boravak u zatvoru Paolu Gabrieleu (50), bivšem sobaru Benedikta XVI. uhićenom 23. svibnja ove godine pod sumnjom da je iznosio povjerljive dokumente iz Vatikana. Privremeni pritvor u trajanju od 50 dana istekao je u četvrtak, ali je Paolo Gabriele zadržan na još nekoliko dana kako bi istražni sudac Piero Antonio Bonnet mogao zaključiti istražni postupak.

– Istragom se trebaju prikupiti još neka svjedočenja – objasnio je šef ureda za tisak otac Federico Lombardi te naglasio da zdravstveno stanje Gabrielea ne izaziva zabrinutost. Naime, neka glasila napisala su da Gabriele ima psihičkih problema zbog pritvora, ali na osnovi izjave njegova odvjetnika Carla Fusca, dane provodi u molitvi i miran je. Odvjetnik je zatražio da Gabriele bude pušten u kućni pritvor.

Istražni sudac Piero Antonio Bonnet idućih će dana saslušati još neke svjedoke, a onda će ponovno razgovarati s Gabrieleom, koji surađuje s pravdom kako je naglasio Lombardi, i sve bi trebalo završiti za desetak dana. To znači da bi krajem sljedećeg ili početkom posljednjeg tjedna u srpnju istraga mogla zaključiti svoj posao i odlučiti hoće li podnijeti optužnicu protiv Gabrielea. U svakom slučaju odlučit će se i hoće li biti pušten u kućni pritvor i ako protiv njega bude podnesena optužnica. Za sada ga samo terete za posjedovanje povjerljivih dokumenata koji su bili namijenjeni papi.

U pismima upućenima Benediktu XVI, uz ostalo, optuživalo se državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea zbog nekih propusta u upravljanju državnim tajništvom. Ta pisma s papina stola stigla su u glasila i sada se traga za osobama koje su odgovorne za curenje informacija iz Vatikana. Gabriele zasigurno nije jedini odgovoran za izlazak u javnost dokumenata koji su trebali ostati u tajnosti. Govorio se da su mu pomogla još dvojica laika zaposlenih u Vatikanu te jedan novinar.

Kardinalska komisija koja je zadužena za otkrivanje odgovornih za Vatileakes, kako je nazvano curenje informacija izvan vatikanskih zidina, na čelu s kardinalom Julianom Herranzom, trebala bi za koji dan zaključiti svoj posao i izvješće predati papi. Lombardi je kazao da će Benedikt XVI. tročlanu kardinalsku komisiju primiti sljedećeg tjedna i ona bi mu trebala predati izvješće o svome istražnom radu.

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:56 13.07.2012.

Gle tko nam uzima Dajlu!!!! Sumnjam da bi to isto uzeo NJemačkoj, pa dao susjedima. Gospodo hrv. biskupi što ste vi naučili iz ovog. Nažalost ništa. Mene je sramza vas.

UK
Ugo Kajvez
17:22 13.07.2012.

Zvizdač pritvoren jel ?, ...tako je, moral do neba .................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije