Naslovnica Vijesti Svijet

Papina komisija za fenomen Međugorja završava rad?

Do kraja godine svoje zaključke predat će Kongregaciji za nauk vjere, a ona će pak svoju odluku predočiti Benediktu XVI.
15. prosinca 2012. u 12:00 18 komentara 5 prikaza
'14.09.2012., Zagreb - Zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic predvodio je svecano Eustarihijsko slavlje u kojem je posvetio zupnu crkvu Muke Isusove u Vukomercu. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Posebna Međunarodna komisija za Međugorje mogla bi do konca ove godine iznijeti svoje mišljenje o međugorskom fenomenu, a to se može zaključiti po najavi njezina sastanka. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić nalazi se od 14. do 17. prosinca u Rimu, gdje sudjeluje na sjednici posebne Komisije za Međugorje. Bozanić je jedan od 17 članova te međunarodne komisije koja je osnovana 2010. po nalogu Benedikta XVI., a njome predsjeda talijanski kardinal Camillo Ruini, dugogodišnji predsjednik Talijanske biskupske konferencije.

Svoj rezultat rada komisija će predati Kongregaciji za nauk vjere, a ona će pak svoju odluku predočiti papi Benediktu XVI., koji bi je trebao potpisati. Tek tada trebao bi se znati rezultat rada komisije, odnosno sudbina međugorskog fenomena. Dakle, ni poslije 17. prosinca, kada bi trebao biti završen rad komisije, vjerojatno nećemo doznati njezin zaključak. Sve se više, međutim, širi uvjerenje da će komisija produljiti stanje koje je potvrdila Jugoslavenska biskupska konferencija 1991. – “ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnome”. Ima u Italiji svećenika, kao što je Sergio Mercanzin, koji drže kako i međugorski fenomen ulazi u opće crkvene kriterije koje je Kongregacija za nauk vjere usvojila 1978. za određivanje ukazanja.

Za priznavanje ukazanja potrebna je moralna vjerodostojnost čina, moralna vjerodostojnost vidjelaca, sukladnost s doktrinom i kršćanskom teologijom, veliki i stalni duhovni plodovi. Ne ulazeći u ocjenu moralnosti vidjelaca, u koju ne sumnjamo, ali sama činjenica da je Međugorje polučilo velike duhovne plodove možda bi mogla prevagnuti u ocjeni fenomena.

>>Ovo je pet najpoznatijih svetišta hrvatskih hodočasnika

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar pupoljak
  pupoljak:

  Peter Petrovic Pa ja već 50 godina imam i teško i visoko zasukane rukave i žuljevite ruke, ali ništa ne vidjeh, niti ima naznaka da ću vidjeti. Vidim samo račune i poreze.

 • aabbcc:

  . Koliko je PARA od poreskih obveznika do sada potrosila ova strucna komisija ?

 • Avatar pupoljak
  pupoljak:

  Ma kako to da se ta ukazanja nikad ne događaju u velikim gradovima, gdje su milijuni stanovnika i samim tim je veća mogućnost za ukazanje i viđenje. Ali ne, to se uvijek događa na nekim brdima i selima sa pet ... prikaži još! kuća i dvadesetak stanovnika gdje ti je bio omogućen dolazak samo na magarcu. I nakon toga sve procvate.