Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Otkriven tajni kod: Je li se politički spin prvo koristio u Bibliji?

Pretpostavlja se da je motiv bio ili umanjiti negativnu konotaciju smrti, ili pak naglasiti kontrast između smrti i života s ciljem većeg utjecaja na čitatelja.
23. veljače 2013. u 11:07 1 komentara 7 prikaza
biblija
Foto: Reuters/PIXSELL

Korištenjem metode nazvane Search Visualizer, tim znanstvenika s britanskog Keele Sveučilišta te Amridge Sveučilišta iz SAD-a, došao je do zaključka da je tehnika prikrivanja određene informacije smještajući je u "sendvič" između dvije druge informacije prvi put upotrijebljena u Bibliji, u Knjizi Postanka.

Naime, na početku i kraju knjige često se, u raznim kontekstima spominje riječ "život", dok se "smrt" može nači samo u skupinama riječi u sredini knjige. Iako je istraživačima još uvijek nejasno je li takva organizacija teksta napravljena namjerno ili ne, pretpostavlja se da je motiv bio ili umanjiti negativnu konotaciju smrti, ili pak naglasiti kontrast između smrti i života s ciljem većeg utjecaja na čitatelja. U svakom slučaju, činjenica da je tehnika korištena tako davno svakako predstavlja zanimljivo otkriće povjesničarima čiji je predmet interesa Stari Zavjet, piše Daily Mail.

Ova tehnika se često koristi i danas u primjerima kada je potrebno zamaskirati lošu vijest u sendviču između dobrih vijesti. Ova metoda također nudi prvi jasan primjer u  retoričkoj strukturi korištenoj u opisivanju nastanka svemira.

>>Turska posjeduje Bibliju u kojoj je Isus prorekao dolazak Muhameda

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • djakputnik:

    čime se sve neće besposličari baviti! I još ih vjerovatno netko za to plaća.