Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogoršanje svjetske sigurnosti

Otkako je na vlasti Trump, SAD kupuje manje pištolja

Željko Pavlin
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
04.03.2019.
u 08:48

U 2018. bio je znatan izvoz pušaka, na svjetsko tržište plasirali smo ih 45 tisuća

Kako se pogoršanje svjetske sigurnosti odražava na poslovanje karlovačkog HS Produkta, najvećeg hrvatskog proizvođača oružja, govori direktor tvrtke Željko Pavlin:

U SAD-u, našem glavnom tržištu, to se odražava negativno, dok je u ostatku svijeta primjetna veća zabrinutost za sigurnost. I to kod država, ali i kod stanovništva pa se oni nešto više naoružavaju. Dakle, nama se pojačava prodaja u ostatku svijeta.

To je dosta apsurdna situacija jer u SAD-u je na vlasti Trump, koji je zastupnik vojne industrije i pobornik naoružavanja građana, a izgleda da se Amerikanci osjećaju mirnijima i smanjili su osobno naoružavanje.

Istina, to je naizgled paradoks. Prije su tamo možda bili više zabrinuti za svoju sigurnost te da će za Obamina mandata doći do restrikcija u nabavi osobnog oružja. Sada su pak sigurni da, dok je Trump na vlasti, do restrikcija neće doći. Mi proizvođači oružja vidimo i osjećamo da je tzv. fear factor u vrijeme Trumpa daleko manji.

Vi ste već dugo na američkom tržištu i vjerojatno ste prošli nekoliko takvih ciklusa povećane i smanjene potražnje oružja?

To su već prirodni ciklusi, no primijetili smo da općenito u vrijeme vlasti demokrata prodaja našeg oružja ide bolje.

To za vašu tvrtku znači da se morate orijentirati na druga tržišta, ali i na druge proizvode?

U ciklusima dolazi do zasićenja u prodaji pištolja u SAD-u, tako da je i u strategiji HS Produkta širenje na druga tržišta. U posljednjih nekoliko godina prodaja pištolja na drugim tržištima udvostručuje se svake godine. Sve je više prihoda i od prodaje naše jurišne puške VHS-2 te nekih novih pištolja i optičkih ciljnika. Radimo i na proizvodima dvojne namjene, civilne uporabe, robotike i od tog programa puno očekujemo.

Od početnih 95 posto ukupne prodaje na tržištu SAD-a gdje ste sada?

U posljednjih nekoliko godina na tržištu SAD-a prodajemo 70 posto proizvodnje. Financijski u 2018. čak smo 60 posto ostvarili u SAD-u, a 40 posto u ostalim zemljama.

To je zato što je dobar početak prodaje jurišne puške?

Da, u 2018. izvoz pušaka bio je znatan, plasirali smo ih oko 45 tisuća.

Vaša VHS puška postaje sve poznatija u svijetu, premda ju je puno teže prodavati nego pištolje?

Teže ju je prodavati jer se ona prodaje isključivo državama, bilo ministarstvima unutarnjih poslova ili obrane, a to što se počela pojavljivati i u svjetskim akcijskim filmovima dobrodošla je reklama za nju.

Imate li problema s odljevom kadrova?

I dalje vodimo vlastito školovanje, a i Grad Karlovac uključen je u program srednje tehničke škole koja je nama prilagodila svoje programe. Provodimo doškolovanje zaposlenika i većih problema nemamo. Nešto ljudi jest otišlo raditi van, najviše u Njemačku, gdje su ti specijalizirani kadrovi jako traženi. Oni se u Karlovcu, naime, školuju i obučavaju na jednako modernim strojevima kakvi se koriste u sličnim industrijama u Njemačkoj.

Može li vaša industrija aplicirati za sredstva iz europskih fondova?

Kandidirali smo naš centar za kompetencije, automatizaciju i moderne tehnologije za novac iz fondova EU i na tome radimo već treću godinu. Proces evaluacije je pri kraju i očekujemo da ćemo iz EU povući znatna sredstva. Taj nam je centar vrlo važan za razvoj novih proizvoda i tehnologija.

Jesu li u tijeku neki kvalitetniji natječaji u svijetu i koja su vam tržišta perspektivna?

Daleki i Bliski istok su važni, otvaraju se tržišta Afrike, uspjeli smo doći na ta tržišta. Ove i iduće godine prilagođavamo tome i marketinšku strategiju i brendiranje proizvoda.

Računate i na prijenos vaše tehnologije nekim drugim proizvođačima u svijetu?

Malo je toga što netko nama može prenijeti jer smo u vrhu, ali više je onih kojima mi možemo prenijeti neke dijelove naše tehnologije. Pripremamo nekoliko takvih zajedničkih projekata i pred potpisivanjem smo ugovora. Računamo na sličnu poslovnu logiku kao što je bila primjerice ona koja je povezala zajednički interes Applea i Samsunga koji zajedno dominiraju tržištima.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:42 04.03.2019.

Nebo iznad...veća je vjerojatnost smrti od svakog proizvedenog auta nego od hs-a

NE
neboiznadzagreba
10:13 04.03.2019.

Sasvim ozbiljan razgovor sa trgovcem smrću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije