Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Vrhovni sud povisio Tomislavu Merčepu kaznu za godinu i pol dana

Tomislav Merčep
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
13.02.2017.
u 16:04

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Zdravka Majerovića u svibnju 2016. nepravomoćno jeosudilo Merčepa na pet i pol godina zatvora jer nije spriječio svoje podređene u odvođenju i ubijanju civila

Vrhovni sud povisio je kaznu Tomislavu Merčepu za godinu i pol dana, pa je zamjenik ratnog ministra policije pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima počinjenim 1991. na području Pakračke Poljane, Kutine i Zagreba. Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Zdravka  Majerovića  u  svibnju  2016. nepravomoćno jeosudilo  Merčepa na pet i pol  godina zatvora jer nije spriječio svoje podređene u odvođenju i ubijanju civila. Prema optužnici, Merčep se teretio za  nezakonito  uhićenje 52 osobe. Od tog broja ubijene su 43 osobe, tri se
vode  kao  nestale,  dok  je  šest osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja kojima  su bili izloženi. Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud je naveo da niži  sud nije dovoljno otegotnim cijenio što se Merčepu stavljalo na teret ubijanje civila srpske nacionalnosti kroz jedan duži period i na osobito brutalan način.

- Prvostupanjski sud propustio je cijeniti kako je kazneno djelo ostvareno u vrijeme najžešćih borbi hrvatskih branitelja protiv agresora; bivše JNA i naoružanih  vojnih  i  paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva potpomognutih  dragovoljcima  iz  ostatka bivše Jugoslavije. Ovakva kršenja pravila međunarodnog prava, naravno nisu bila niti su mogla biti u funkciji obrane  od agresora već suprotno. Kaznom zatvora o trajanju od sedam godina moći će se izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela te će se utjecati  na  počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela. Utjecat će i na sve   ostale  da  ne  čine  kazane  djela,  kao  i  na  svijest  građana  o pogibljenosti  takvog  kaznenog  djela  - stoji među ostalim u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Viši sud nije prihvatio navode iz Merčepove žalbe da su intervjui koje su s njim  radili  različiti  novinari,  a  koji  su  kao dokaz priloženi spisu, nezakonit dokaz. Merčep je, naime, u žalbi tvrdio da je riječ o nezakonitim dokazima  jer  ti  intervjui nisu autorizirani. No Vrhovni sud smatra da je riječ  o  klasičnim intervjuima,  objavljenim u raznim medijima, o čemu su iskazivali  i  novinari  koji  su ih radili. Po stavu Vrhovnom suda, ocjena valjanosti  tih  dokaza nešto je što kao i sve druge dokaze, ocjenjuje sud, no riječ je o zakonitim dokazima. Nije prihvaćen ni Merčepov navod da mu je povrijeđeno  pravo  na  obranu, kao ni  to da  je  sud  pogrešno utvrdio činjenično stanje.

>> Tomislav Merčep nepravomoćno osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora

Komentara 19

FR
franjo
21:07 13.02.2017.

I u .ratu postoje pravila!

CA
campa
18:26 13.02.2017.

Ništa čudno jer je to zbilja postupanja prema junacima domovinskog rata.Dok su jedni prozivali reformaciju kroz pokret za Jugoslaviju,drugi su se pripremali za možebitnu privatizaciju otpočinjajuči malverzacije u firmama i na svemu što je nosilo naziv društveno a nemali broj je otišao iz zemlje čekajuči događanja kako bi se mogli vratiti kad se sve završi.Tomislav merčep je uzeo oružje u ruke te otpočeo pripreme za obranu zemlje prikupljanjem ljudi u ondšnjiZNG.Svi znamo profil i motivaciju ljudi.Veliko broj je krenulo iz domoljublja ali bilo je i onih koji su vidjeli šansu doči do zarade na sumnjivi način.Nemojmo zaboraviti da je Merčep imao podršku političkog vrha pa nije badava bio pom.ministra UP.Njegov grijeh je bio što kriminalce nije strože sankcionirao.Možda je imao pravo jer je u to doba bio potreban svaki borac.,Kasnije se je sve promjenilo dolaskom UMPROFIR-a situacija se je smirila a i vratili su se pojedinci koji su bili do tad pripadnici Minkenske bojne.Torbari su preplavili Hrvatsku i kao žohari sistematički ju peljušiti.Kadrovi iz pokreta za Jugoslaviju uklopili su se u stranke i samoprevrnutim kaputima nastavili prosipati demagogiju o sječamo se maloj Švicarskoj.Hrvackoj su trebali žrtveni jarci kako bi se opravdala pred svijetom a za to je bio idealan Merčep.Poslije toga je došao na red vojni vrh koji je završio u Hagu.Za kriminal i pljačku te ratno profiterstvo nitko nije odgovarao jer je korupcija preuzela sve važne državne institucije.Jer kako objasniti da svi govore o kriminalu i pljački a protiv nikoga nije pokrenut postupak a godinama je na nelogičnosti upozoravala državna revizija.Merčep je žrtva sistema koji je da bi oprao ruke istoga žrtvovao.

SL
slogan545
17:13 13.02.2017.

Sudila ti je UDB-a, a što da su četnici, moj Tomislave, grudo u srcu Hrvatske, otišla bi glava, a Ti bi junače bio pokopan, tko zna gdje. Prokleta je ovo zemlja ,Hrvtska. Jadni narode, što sam sebe ubijaš. ŠTO???????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije