Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oprez! Estradiol u kremi smije se koristiti samo 4 tjedna i jednokratno

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u nas je registrirana jedna takva krema, Linoladiol 0,01 %, koja sadrži veću količinu tog ženskog hormona
06. listopada 2019. u 20:12 1 komentara 2996 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

Kreme s visokim sadržajem estradiola ne smiju se koristiti dulje od četiri tjedna i jednokratno, odluka je i izmjena upute o ovom lijeku koju je donijelo Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Europske agencije za lijekove (EMA).

dom zdravlja Provjeravaju pacijente Kontrolori HZZO-a u akciji: Ako ste na bolovanju, bolje ne izlazite iz kuće

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u nas je registrirana jedna takva krema, Linoladiol 0,01 %, koja sadrži veću količinu tog ženskog hormona. Estradiol u kremi koristi se, prema navodu Agencije, kako bi se nadomjestio prirodni hormon čija količina opada u žena nakon menopauze, a preporuka se donosi s obzirom na rizike poput krvnih ugrušaka i nekih vrsta raka.

Informacije za bolesnike prema HALMED-u:

Kreme s visokim sadržajem estradiola (100 mikrograma/gram) primijenjene unutar rodnice smiju se koristiti isključivo za jednokratno razdoblje liječenje u trajanju od najdulje četiri tjedna. Razlog je što se hormon estradiol, koji se nalazi u ovim kremama, može apsorbirati u krvotok te povećati rizik od nuspojava kao što su krvni ugrušci, moždani udar i neke vrste raka, ako se predmetne kreme koriste kroz duže vremensko razdoblje.

Kreme s visokim sadržajem estradiola ne smiju se upotrebljavati ako bolesnici već koriste drugi lijek za hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT).

Za sva pitanja, bolesnici se trebaju obratiti svojim liječnicima ili ljekarnicima.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Ministar Vili Beroš:
'Ne može kolegica spominjati propast sustava, ja iz straha zovem ravnatelja, a on mi to negira'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih