Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA Prazna blagajna prisilila načelnika Petrinu na nepopularan potez

Općina Primošten digla prirez usred turističke sezone! Sad se čeka skok cijena u hotelima...

30.06.2009.
u 16:58

Broj noćenja u Primoštenu je u prvih pet mjeseci ove godine narastao za čak šest posto! Međutim, iz Turističke zajednice upozoravaju kako statistika neće biti tako optimistična kad se zbroji i mjesec lipanj. Zbog lošeg vremena turista nema u hotelima, kampovima, u privatnom smještaju niti na štekatima kafića i restorana.

Slom proračuna
Istodobno, općinska blagajna doživljava slom. Proračun je rebalansom smanjen sa 21,8 na 15,6 milijuna, zbog čega je Općina od 1. srpnja povisila prirez sa šest na deset posto, komunalnu naknadu za 20 posto, deset posto skuplje su naknade za korištenje javnih površina, tako da se metar četvorni štekata u sezoni plaća čak 85 kuna. Zbog povećanja općinskih poreza u sredini sezone očekuju se i povećanja cijena u primoštenskim kafićima, restoranima, hotelima i pansionima.

Zanimljivo, cijena sata parkiranja u središtu Primoštena već je s lanjskih osam povećana na deset kuna. Najveće i najatraktivnije Primoštensko parkiralište, u vlasništu poduzeća “Prima Centar”, stoji poluprazno. Na njemu je danas bilo samo 20-ak automobila i pet kamp-kućica.

Tržište određuje cijene
- Općina raspolaže sa samo 120 parkirališnih mjesta u središtu mjesta, koja se za tisuću kuna po parkirališnom mjestu u turističkoj sezoni iznajmljuju mještanima. Još je 100 parkirališnih mjesta na Novoj rivi, gdje Komunalno poduzeće Bucavac naplaćuje pet kuna po satu.

Ostala parkirališta pripadaju privatnim poduzetnicima koji sami određuju cijene - kaže Davorka Skorin iz primoštenske Turističke zajednice. Načelnik Stipe Petrina, samouvjeren u svakoj prilici, ovaj put nemoćno sliježe ramenima. - Što da kažem. U prva tri mjeseca prošle godine od poreza na promet nekretninama ubrali smo dva milijuna kuna, a ove godine samo 20.000. Dio smo tržišta - zdvojan je Petrina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije