Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oko 1500 djece godišnje nove su žrtve roditeljskog zlostavljanja nakon razvoda

Članovi udruge smatraju kako je u najboljem interesu djeteta da podjednako provodi vrijeme s oba roditelja.
09. siječnja 2018. u 11:11 0 komentara 1676 prikaza
Na posvajanja najbrže odlaze mala, zdrava djeca kojih se majka odrekne šest tjedana nakon porođaja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) upozorila je u utorak da broj razvoda brakova u Hrvatskoj sve više raste čime raste i broj djece koja sudjeluju u njima, te pritom istaknula kako je od ukupnog broja te djece trećini zabranjeno sastajanje s drugim roditeljem, najčešće s ocem.

razvod Rekorderi Najbrži razvodi u BiH: Vjenčali u subotu, razišli u srijedu

"Taj dugogodišnji problem koji se ne rješava sve je alarmantniji, primjerice u 2015. bilo je 6010, a godinu kasnije 7036 razvoda. Procjenjuje se da je 30 posto razvoda konfliktno, što znači da jedan od roditelja djetetu uskraćuje pravo na drugog roditelja te ga izlaže sustavnom otuđivanju od drugog roditelja", naglašava HURR u priopćenju.

To pravo uskraćuju najćešće majke, pojasnili su, ne zbog veće sklonosti takvom ponašanju, nego su one u većini slučajeva skrbnice djece.

"Većina stručnjaka koji se bave mentalnim zdravljem djece mišljenja je da se manipulacija i otuđivanje djeteta može nazvati zlostavljanjem djeteta. Procjenjuje se da je svake godine više od 1500 nove djece uključeno u 30 posto konfliktnih razvoda za koje sustav nema rješenja kako pomoći djeci i roditelju žrtvi", upozoravaju iz HURR-a.

Iz HURR-a poručuju da će dugogodišnje ignoriranje tog problema imati ozbiljne posljedice, a neke su već i sada vidljive - primjerice katastrofalna demografska slika, nasilje, sklonost porocima -alkoholizam i droga, povećana potrošnja antidepresiva, niža radna sposobnost u najproduktivnijoj dobi i sl.

"U sudskim postupcima se odlučuje o pravima djece gotovo četiri godine, a da raspravna sutkinja ne donese privremenu mjeru u pogledu viđanja djeteta. Ne primjenjuju se, ili se selektivno primjenjuju, alati za postupanje prema nesavjesnim roditeljima, brojne su prijave očeva zbog nemogućnosti viđanja djeteta na temelju pravomoćne sudske odluke i sl.", naveli su u priopćenju neke primjere nepoštivanja zakona.

Članovi udruge smatraju kako je u najboljem interesu djeteta da podjednako provodi vrijeme s oba roditelja. Svoje prijedloge i ideje, kazali su, temelje na civilizacijskim i tehnološkim dostignućima prema kojim muškarci i žene moraju surađivati, nadopunjavati se i boriti se protiv svake vrste nasilja, a naročito protiv nasilja nad djecom. Pozvali su stoga žene i majke da se uključe u rad njihove udruge.
 
HURR upozorava kako problem ravnopravnog roditeljstva nije riješio Obiteljski zakon iz 2003., niti iz 2015. godine, te poziva nadležne da se osvrnu na to pitanje u novom dugo najavljivanom Obiteljskom zakonu.

Pogledajte i galeriju: Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.

Na posvajanja najbrže odlaze mala, zdrava djeca kojih se majka odrekne šest tjedana nakon porođaja
1 / 59
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
porazne brojke Rođeno 30.627 djece, 1.584 manje nego lani beba ilustracija Najpopularnije u 2017. I Hrvati daju djeci imena iz filmova i serija – evo koja! Djeca u bazenu OPREZNO Ovi sportovi nisu pogodni za sasvim malu djecu
travelriskmap.com
TRAVEL RISK
Ovo su najsigurnije zemlje u svijetu, evo gdje je Hrvatska
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.