Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ovi sportovi nisu pogodni za sasvim malu djecu

Najbolji učinak na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje ima plivanje, no tom se sportskom aktivnošću djeca mogu početi ozbiljnije baviti tek u dobi od šest do sedam godina
31. prosinca 2017. u 14:37 0 komentara 1143 prikaza
Djeca u bazenu
Foto: Thinkstock

Mnogi roditelji upisuju djecu na razne sportske aktivnosti čim napune tri godine, što je načelno odlična odluka, no zbog nerazvijenih kostiju i mišića neki sportovi mogu biti i štetni za tako malu djecu, upozoravaju njemački liječnici. 

Genijalac Ovaj dječak postao je zvijezda i jednim potezom Kate je bacio u drugi plan

Sportske aktivnosti izgrađuju mišiće, ali i pomažu u koordinaciji pokreta, razvoju motoričkih vještina i ravnoteže, podsjeća Katja Schmitt, profesorica na Institutu za sportske znanosti berlinskoga Sveučilišta Humboldt.

Istodobno se kod djece razvijaju i socijalne vještine, što je osobito važno u timskim sportskim disciplinama poput rukometa, odbojke, nogometa...

"Istraživanja su pokazala i da bavljenje sportom potiče djetetovu sposobnost da se bolje koncentrira na bilo koji posao", kaže Schmitt. 

Kada je riječ o sasvim maloj djeci, onoj do tri godine, roditeljima se savjetuje da pažljivo biraju sportsku aktivnost, kaže kineziologinja Ilona Gerling s njemačkoga Sportskog fakulteta u Koelnu. Upozorava da nisu baš sve aktivnosti pogodne za djecu predškolskog uzrasta, osobito kada je riječ o djeci do tri godine.

"U toj životnoj dobi djecu treba poticati na aktivnosti koje aktiviraju prirodne pokrete tijela", kaže Gerling. "Ako se započnu prerano baviti sportskim aktivnostima koje zahtijevaju aktiviranje točno određenih mišićnih grupa vrlo često može doći do oštećenja mišića, ali i kostiju. Zbog toga je važno da su vježbe manje zahtjevne i da su za vrijeme vježbi umjereno aktivirani svi mišići."

Ističe da je za to najbolja dječja gimnastika. Jedan je od temeljnih sportova koji pozitivno utječu na fizičke i psihičke sposobnosti djeteta i odlično ih uvode u sportski život, a njome se mogu početi baviti već od druge godine života.

Najbolji učinak na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje ima plivanje, no tom se sportskom aktivnošću djeca mogu početi ozbiljnije baviti tek u dobi od šest do sedam godina, iako neki stručnjaci smatraju da se djeca već od pete godine mogu početi baviti nekom sportskom plivačkom disciplinom.

Pogledajte i galeriju: Događa li vam se ovo s bradavicama? Doznajte što to znači za vaše zdravlje

Djeca u bazenu
1 / 9
Događa li vam se ovo s bradavicama? Doznajte što to znači za vaše zdravlje
tablet,računalo Dobre i loše strane Provođenje sati pred ekranom smanjuje socijalne aktivnosti i interakciju kod djece Rana intervencija Svako deseto dijete neurorizično, svakom petom prijeti siromaštvo porazne brojke Rođeno 30.627 djece, 1.584 manje nego lani
Marina Tucaković
Izgubila je borbu
U 68. godini života u Beogradu je preminula Marina Tucaković, autorica nekih od najvećih hitova
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.