Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oglasio se sveučilišni sindikat: Ribić daje poticaj za mobingom nad zaposlenicima

Sveučilišni sindikat ocjenjuje da je "Ribićev sindikat tim svojim potezom izašao izvan svoje nadležnosti i prirodne uloge te nije jasno šalje li time poruku hrvatskoj javnosti da je poželjno da poslodavac zlostavlja svoje radnike u znanosti i visokom obrazovanju".
14. srpnja 2020. u 22:13 8 komentara 414 prikaza
Vilim Ribić
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski sveučilišni sindikat prozvao je u utorak Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja za neizravan poziv poslodavcima da zlostavljaju radnike, nakon što je stao na stranu dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović Štetić, pravomoćne osuđene za mobing.

Zagreb: Prosvjed studenata Filozofskog fakulteta protiv rektora Borasa ODLUKA O SMJENI DEKANICE Studenti prosvjeduju ispred Filozofskog fakulteta protiv rektora Borasa

Sveučilišni sindikat u priopćenju navodi da se sindikat Vilima Ribića našao u shizofrenoj situaciji u kojoj, umjesto da zaštiti radnika, brani poslodavca koji je zlostavljao radnika i napada pravomoćnu sudsku presudu kojom je to utvrđeno.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja prozivaju zbog otvorenog pisma upućenog svim članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu  uoči današnje sjednice na kojoj Senat odlučuje o razrješenju suspendirane dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović Štetić.

Ribićev sindikat se u pismu članovima Senata protivi njezinu razrješenju nakon što ju je suspendirao rektor Damir Boras čemu je prethodila pravomoćna odluka Županijskog suda u Zagrebu da je mobingirala Borasovog prorektora i zaposlenika Filozofskog fakulteta Antu Čovića. 

Fitness na prvom mjestu Jedan sat za apsolutno sve!

Sveučilišni sindikat ocjenjuje da je "Ribićev sindikat tim svojim potezom izašao izvan svoje nadležnosti i prirodne uloge te nije jasno šalje li time poruku hrvatskoj javnosti da je poželjno da poslodavac zlostavlja svoje radnike u znanosti i visokom obrazovanju".

Iako u Statutu sindikata visokog obrazovanja stoji da su im ciljevi zaštita dostojanstva i ugleda zaposlenika u znanosti i na visokim učilištima, Ribićev sindikat u  više od dvije trećine svoga „Otvorenoga pisma“ polemizira s pravomoćnom sudskom presudom i pokušava je dovesti u pitanje, navodi sveučilišni sindikat. 

Ribićevo privatističko shvaćanje javnog prostora

Čelnika sindikata visokog obrazovanja Vilima Ribića prozivaju za privatističko shvaćanje javnog prostora, zajedničkog dobra i ustavnih vrednota. Ribićev sindikat, kažu, relativizira kršenje ljudskih prava, ne pokorava se pravomoćnoj presudi, nego huška i podbunjuje protiv nje, izvrće je i obezvrjeđuje.

Iako je u sudskom postupku pravomoćno utvrđeno da je dekanica Vlahović Štetić mobingirala i šikanirala radnika Filozofskog fakulteta Antu Čovića, navode da Ribićev sindikat to poriče i, suprotno svemu što su sudovi utvrdili, tvrdi da je zaposlenik Filozofskoga fakulteta dekanici bio nadređena osoba.

Zagreb: Ministrica Divjak uručila posljednji dio ugovora za regionalne centre kompetentnosti BLAŽENKA DIVJAK 'Sramota je da se Filozofski fakultet rješava neakademski, najveću odgovornost snosi Boras'

Hrvatski sveučilišni sindikat poručuje da osuđuje Ribićevu neizravnu poruku i poticaj poslodavcima da slobodno šikaniraju/mobingiraju svoje zaposlenike. Ujedno poziva sve djelatnike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja da postave pitanje o smislu postojanje i štetnom djelovanju interesne udruge građana (Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja) za koju kažu da je postala sredstvo za propagiranje ideoloških zalijepljenosti uske sindikalne vrhuške. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • rimac444:

    Pkenjo ribić je sindikalni degenerik koji opet pokazuje da je politikant, a ne zaštitinik prava zaposlenih.

  • Kokoiduhovi:

    Sve na stranu, no Rektorovo ime neprekidno se veže uz apsolutističke metode, svojevoljnost, klanove. Također je nepobitno da ima puno previše godina da bi uspješno obnašao tu dužnost; ostao je tamo negdje u prošlosti i sve što izlazi iz njemu ... prikaži još!u bliskih okvira ili interesa - nije mu prihvatljivo.

  • mile06:

    Kakve sve Budale mi imamo,treba ga pod hitno odjebat